Prosty przepis na domowe lody z mrożonych bananów

VEGE LODY

Pełny przepis poniżej:

Lody cytrynowo-miętowe

Składniki:

  • 3 zamrożone, pokrojone banany
  • sok z połowy cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • kilka listków mięty
  • 400 ml schłodzonego mleczka kokosowego (płynna część)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki blenduj przynajmniej 3 min, aby lody wyszły gładkie i puszyste.
  2. Powstałą masę przełóż do foremek i zamrażaj kilka godzin.
  3. Podawaj od razu po wyjęciu z zamrażarki. Smacznego!

Wskazówka: banany najlepiej zamrozić wcześniej w kawałeczkach ok. 1 cm na płaskiej tacce tak, aby kawałeczki się nie dotykały.

Lody czekoladowe z chili

Składniki :

  • 3 zamrożone, pokrojone banany
  • 400 ml schłodzonego mleczka kokosowego (gęsta część)
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka sproszkowanego chili

Przygotowanie:

  1. Gęstą część mleka kokosowego blenduj ok. 3 min z bananami i chili, aż masa będzie puszysta i gładka.
  2. Dodaj startą czekoladę i wymieszaj.
  3. Powstałą masę włóż do zamrażarki przynajmniej na godzinę.
  4. Lody podawaj w miseczkach od razu po wyjęciu z zamrażarki. Smacznego!

Wskazówki: banany najlepiej zamrozić wcześniej w kawałeczkach ok. 1 cm na płaskiej tacce tak, aby kawałeczki się nie dotykały. Jeśli chcesz, aby lody były jeszcze bardziej czekoladowe, oprócz czekolady możesz dodać 2 łyżki kakao.

Powrót