eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3MzUyMzYsImV4cCI6MTY1NjczODgzNiwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjhBN0QyQ0MxMkZBQUVENTAxRDQ4NjQwOUE1ODkxMkExIiwiaWF0IjoxNjU2NzM1MjM2LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.l8quqkuRS0hq2y77wcY8u5SQIcU_BMbVHr1ip7vn8PeDV_jgDcJGKxNN1Kwimc-i1AQrvozsHgcHbYKHiIzo1OgPwHBRxeOiyx-wlw1w5KRKNrn7ylpjFZc12QE8lr7lnMsRCVcCUFbPthKt18ePCFVhlAeFIeTRk7i7p-I1kKqhRLDsfvxHyUpSs9DVggIXs-Ckz9Iv7O2Uz7otSEkmY674v85-Mz_zhdaZSFQC7f118XdtW4oFUN9XDdMAyyzpR5rmct2KqYt8-OebZSfvSNSfjxqA98LuB-1MOOLuDcC3MMh4OVkcivEP-C1vRqh1XJhSVGlReCWKz9EYQBeWKQ

Przepisy

23.03.2018

Bagietka czosnkowa nadziewana kurczakiem i mozzarellą

Składniki (na 4 porcje):

– 1 pierś kurczaka
– 250 g mąki
– 2 jajka
– 250 g bułki tartej
– 1/2 szklanki oleju
– 1 duża bagietka
– 8 plasterków sera mozzarella
– włoski sos pomidorowy

Masło czosnkowe:

  • 75 g roztopionego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 1 łyżka startego parmezanu
Przygotowanie:
  1. Pokrój pierś z kurczaka na paski o grubości ok 1 cm.
  2. W 3 miskach przygotuj mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajka.
  3. Panieruj paski kurczaka w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  4. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Równolegle rozgrzej piekarnik do temperatury 175˚C.
  5. Smaż panierowane paski z kurczaka, aż obie strony będą złotobrązowe. Zdejmij z ognia i osusz na papierowym ręczniku.
  6. Pokrój bagietkę na cztery części tak, aby każdy kawałek bagietki był mniej więcej tej samej długości co smażony kurczak.
  7. Wydrąż wnętrze kawałków bagietki za pomocą noża.
  8. Ułóż dwa plasterki mozzarelli jeden na drugim z zakładką 2,5 cm. Połóż pasek z kurczakiem na zachodzącym obszarze, a następnie delikatnie owiń mozzarellę wokół kurczaka.
  9. Włóż paski z kurczaka owinięte serem w wydrążone kawałki bagietek.
  10. Kawałki nadziewanych bagietek pokrój w grube plastry (ok. 2,5 cm), a następnie umieść je szczelnie obok siebie na blasze wyłożonej folią.
  11. Przygotuj masło czosnkowe: posiekaj pietruszkę oraz czosnek, a następnie wymieszaj je z roztopionym masłem i startym parmezanem.
  12. Plastry bagietki równomiernie posmaruj masłem czosnkowym, upewniając się, ważne by masło spłynęło też pomiędzy plastry.
  13. Przykryj kawałki bagietki folią aluminiową i piecz przez 20-25 minut, aż ser się roztopi, a wierzch się zarumieni. Usuń folię.
  14. Podawaj z włoskim sosem pomidorowym.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.