eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTM3NjQwNzYsImV4cCI6MTY1Mzc2NzY3NiwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkU1REU0Q0IzNjI4NjZGN0YzQzU4NzMzQkU5QTdGQjlGIiwiaWF0IjoxNjUzNzY0MDc2LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.YZYXr3tW0OwcMw6m9VC0QPfdo5ew06V_dF0uBhYcS3etfUD7r8TxESEFHtiVTiRwYVyNmxOKiZJ_qHle4BTUPugrHDoMg8L9njLv0WcWCSibEc_lzekIz0q-43Jd_QOA5zqVcxrqCGN5W-VTHlFsfTLxFHXOD6VEnWFqlb3oTME7n-FoZ4e2uCaY4HGXWIkbZPUZkgDNaR2WoqhIG6uEh4qsAaVTMVLhAaAiW0V4skmeQ6FRrUQeri2RkV7eF7Dp4bAuRT-eYHzNuJGfmU-VQOqEmJR3ywtJaFnhYWY2znK12PsdiBNRp-qlpet7kaGuevOETYats_M54SBC4SNOGw

Przepisy

27.04.2022

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1,5 h
Stopień trudności wykonania: łatwe

Składniki:
  • ok 600 g białej kiełbasy Morliny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/2 marchewki
  • natka pietruszki do podania
  • rukola do podania
  • ziemniaczki do podania

Sos:

  • 200 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki mleka Łaciate 2% bez laktozy
  • 2 łyżki bulionu drobiowego Kucharek
  • 1 łyżeczka mąki tortowej Groszek typ 450
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 160°C. Kiełbasę ponacinaj i włóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Cebulę pokrój na półplasterki i usmaż na patelni z olejem na umiarkowanym ogniu aż będzie szklista. Wyłóż ją na kiełbasę.
  3. Posyp pokrojonymi w kosteczkę obiema paprykami oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewką.
  4. Wstaw całość do piekarnika i piecz bez przykrycia przez ok. 45 min.
  5. Przygotuj sos. W rondelku wymieszaj ze sobą śmietankę, chrzan, mleko, bulion, mąkę i świeżo mielony pieprz. Lekko zredukuj i zdejmij z ognia.
  6. Polej sosem po kiełbasie i piecz jeszcze przez ok. 20 min bez przykrycia.
  7. Wyjmij z piekarnika, posyp natką pietruszki. Podawaj z rukolą i ziemniaczkami.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.