eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDY3NTIsImV4cCI6MTY1Njg1MDM1MiwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjVBRUQzNTk4NjYxQUQ2RjAwNUI2ODE4RjY5RDE1RERGIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ2NzUyLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.KsePyhpYHcasIldYabVkbZAKMMtCu0OjeCGdKpAO5vu9h8_7l5TPNSt87WQyvSUoWvv3C76zApYtoly-uM7M1SR-apDuTYmnUwzWq8okvUVM__wWxdKHNt62wpEddRVrqBApJ85bRfC2B4qB7vZBfIGEXRuxsmx5-zjD5wTSjz6xk_AS8kYY9fANePJvrAa_1hN2wxRZJ_9UZOZ9VBRxaTFYcPRFOJJxQHZAcWGyeda_CvUghCKPATlHY3vbVbRUqAeOdve-VTEcrh4DeYaV0UuEKNfmJR3vO6R0Ky96Mkwp88rooIGdowdpeQaMVBbF5B01M1LxziCMfcusyDEwUQ

Przepisy

27.12.2019

Boczek pieczony z jabłkami

Składniki:
  • 1200 g boczku ze skórą
  • 1 mała posiekana czerwona cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekana szalotka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2 ostre papryczki suszone
  • oliwa z oliwek
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 125 g miodu
  • 3 jabłka
  • 250 ml soku jabłkowego
  • sól
Przygotowanie:
  1. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć ziarna pieprzu. Gdy tylko zaczną pękać, przełóż je do moździerza, a na patelnię wrzuć kardamon, pokrojone ostre papryczki i gałkę muszkatołową.
  2. Wszystko razem chwilę podpraż i wlej odrobinę oliwy z oliwek. Całość przelej do moździerza.
  3. Na patelnię ponownie wlej odrobinę oliwy i dodaj posiekane warzywa. Podsmażaj je razem przez ok. 1 minutę i przełóż do przypraw w moździerzu.
  4. Całość dokładnie rozetrzyj tak, by powstała pasta.
  5. Boczek ponacinaj od strony skóry, przełóż do naczynia żaroodpornego i dokładnie natrzyj miodem, przygotowaną pastą i majerankiem. Na wierzch połóż gałązki rozmarynu.
  6. Do naczynia wlej sok jabłkowy i całość piecz pod przykryciem przez 2,5 godz. w temperaturze 200°C.
  7. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C, zdejmij rozmaryn, dołóż jabłka i piecz bez przykrycia przez 30 min.
  8. Boczek podawaj pokrojony w plastry z kawałkami pieczonych jabłek i sosem powstałym podczas pieczenia.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.