eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDg0NjgsImV4cCI6MTY1Njg1MjA2OCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkY2MDREN0QyREE1NkQwQzlFODBFRTBFNzQwRTFFNjkyIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ4NDY4LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.Bi_FyWhCGN7HdoRoPF35x3vH6G8cN7e26kC3RjPnjOYVb6oSLZWFh-6lN3IQB1sE578fj5VJx6x_wmAgLx9hM8kFJKcdZARAOYOJcddKob63S0Wc1gh_bhScKVb5OmLzhKt5xHCKiCkMXGMmjxT5i0yy5JZEp_ePXMrFiHGYD-bx5DIGyajKPxvYWR-PDUHeLCfPriMp6GY1P-UXt2T4FKPB3d1tWId-l4q3FAxsnl57YWu6cQpJDX3WXM5UE4eIcFtqcD5J9hnCYmE_eu5Jq8nSnWtmF0Kg80i5i527oz0WdwvkvDqsg2uEcdn3QihQw7dqTLtyNflMEnzZtn4uYw

Przepisy

10.06.2018

Bułeczki cynamonowe

Składniki (na ok. 24 sztuki):

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 14 g suchych drożdży lub 28 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczki soli
  • 100 g roztopionego masła
  • 300 ml letniego mleka
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Przygotowanie:
  1. Suche drożdże wymieszaj z mąką, cukrem oraz solą. Dodaj mleko, roztopione masło i jajka.
  2. Dobrze wyrób za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Możesz również wyrobić ciasto ręcznie.
  3. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut (aż podwoi objętość). Po tym czasie krótko wyrób i rozwałkuj na duży prostokąt o grubości około 3-5 mm.
  4. Wysmaruj prostokąt miękkim masłem, posyp cukrem i oprósz cynamonem. Ciasno zwiń wzdłuż dłuższego boku.
  5. Powstały rulon pokrój na kawałki ok. 3 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.
  6. Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem
  8. Piecz w temp. 180°C przez 25-30 minut do zarumienienia.
  9. Upieczone bułeczki wyjmij z piekarnika i przestudź przed podaniem.
  10. Podawaj do kawy lub mleka.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.