eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDcyMzcsImV4cCI6MTY1Njg1MDgzNywiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkY4RTU4QTk1RTJDMDQ2QjcxQTRENDYzRUI4QkEzQTBBIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ3MjM3LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.T4I_2sNeij6rh-TkeIRHuV8br36eVyR2NgTFs2N1HthEsEcBidY-IFDrGLlXUKbRmcUCBV8dPUzVWnWCYwQxVA68kz6rbWPDGTo8dk9IQwoW_JyauN7KtpGdag9x1GgRAnyizVoslP17Sbu2PK6Iimfp8wk2UmUgjbR-eEpwzzJBNu8lwZaQg91B8V3aqQymWXUMYEmpJfSNn4GJojo7Z1yLhR8ZMQmP9NIHIXjwBBU0Rrp__1yB2C8id7hH2wsCNCj-JfkdHCgxa3GRsN7VU_5o-zFcAesNRksDtVtAZprhkiG7HAbG7eZA3R-00pjA1YEmc1ONXm0TbwHRMNpZWg

Przepisy

31.08.2018

Cake Pops – lizaki z ciasta

Składniki (na ok. 20-25 sztuk):
  • 180 g biszkoptów
  • 180 g wilgotnego ciasta (np. bajaderki)
  • 120 g serka mascarpone
  • 120 g kremu czekoladowego

Polewa i dekoracja:

  • 50 g czekolady gorzkiej (do maczania patyczków)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady białej
  • 3 łyżki oleju kokosowego (1 łyżka na każde 200 g czekolady)
  • kolorowe posypki/wiórki kokosowe/zmielone migdały
  • patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
  1. Ciasto oraz biszkopty dokładnie rozdrobnij. Wymieszaj z serkiem mascarpone oraz kremem czekoladowym.
  2. Powstałą masę włóż na 15 minut do zamrażarki.
  3. Po tym czasie uformuj kulki wielkości lizaka i ułóż je na płasko, tak aby się nie dotykały. Zamrażaj kolejne 15 minut.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę. Jeden z końców każdego patyczka zanurz w niej i wbij do połowy kulki z ciasta.
  5. Tak przygotowane „lizaki” zamrażaj ok. 30 min.
  6. Czekolady z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej (każdy rodzaj czekolady rozpuść w osobnej misce) i zanurzaj w nich każdego cake pops, tak aby cały pokryty był czekoladą.
  7. Gdy nadmiar polewy ścieknie na dół, obtocz lizaka w wybranej posypce.
  8. Gotowe cake pops przechowuj w lodówce wbite w styropian lub np. w arbuza (albo ułożone płasko na papierze do pieczenia).

(Wskazówki: Do bazy cake pops możesz użyć jakiegokolwiek wilgotnego ciasta, które masz w domu. Krem czekoladowy zastąpić możesz masłem orzechowym lub roztopioną czekoladą. Zamiast bazy z ciastek możesz użyć truskawek – wyjdą równie pyszne!)

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.