eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDU3ODYsImV4cCI6MTY1Njg0OTM4NiwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkFGMzA0QjA5N0Q3ODg5MDkwMEM3RUI1RjkwQkRGMURCIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ1Nzg2LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.jjunLBedNMLmPKyr2lw0fINcChuCKvMkxVes3BWAdI-qctjI6gkiPKHkXtj1ua-G1yRjtJeHu5x5kgZCad95b-MGg5ROWFSOrYRFwZGUmXhlvpsqc9QJyZXPPxtwMYXIDRgWIokt40G-8FaTiZLqlJ1VZk8uW74xS6ivJmCC08y-0JAAOXkRlqk5kg5lfW7YWOuUcLAWY3DdSNbdMXH96Ltl6ZY4-5nek8KZ7JxYFMDqbuuJm6DE1AJMqHtMGrdfQv9GXDrY_l_C3urbWsh4_SeHpC96T4JUHOVq9CZvD5Gj2ZZfQsdMLdHIUwU6p5BFDw_Y-GIRWWEo58-1WaSqLg

Przepisy

09.12.2018

Ciasto z jabłkami

Składniki (na formę o średnicy 24cm):
  • 4 jabłka
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ciepłej śmietany 12%
  • 70 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Jabłka umyj (nie obieraj), pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i tak
    przygotowane ćwiartki pokrój w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, żeby nie
    ściemniały.
  2. Do miski przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem
    do pieczenia.
  3. Do drugiej miski wsyp cukier, cukier wanilinowy, dodaj miękkie masło i zmiksuj na
    najwyższych obrotach. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku.
  4. Gdy masa będzie gładka, dodaj wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia
    i miksuj na średnich obrotach, aż do połączenia składników.
  5. Dodaj śmietanę i jeszcze chwilę miksuj.
  6. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ułóż na nim plasterki
    jabłek tak, by leżały skórką do góry i lekko zachodziły na siebie. Posyp je cynamonem.
  7. Gotowe ciasto włóż do zimnego piekarnika i piecz w 190°C przez 50 min.
  8. Podawaj przestudzone posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.