eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3NDE3ODAsImV4cCI6MTY1Njc0NTM4MCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjE3MzY5RTk4NTI0MDg0M0MxMEQ3MkFDMzNCOEQ3OENCIiwiaWF0IjoxNjU2NzQxNzgwLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.ZoV5FBhWuG875JjmKEUF8iofXD84qSKKL_tdTACfBhmWXGj3dXjFKMaS6O-m6HxH5w80Ehbd96nNkBEGP7VZqzxYlANB_mJwdaBCY97Ght6L1AXQ2RiLZ_hwu6AmnEqTzH_ck4axWh71wPYOokIaom5bGjVteRCPV1LOSGfC56CJkUCgC9A-uApKy_ielaXfm4TyJJsxJS-o1jTeWnwz3knrWeeRb_w81q1WVnz2Q0lIPkIqyLTwr_CTJxyz-Xm5wrxzpo2nZ43pBb0hcuq2x3iY0B1ugVPcq3ABh5LQ1hUN6WG6_DLpLxR79CHRe7omyknoNP5kO0DtXIJSkJSs8w

Przepisy

19.01.2022

Ciasto ziemniaczane z szynką

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2 h
Stopień trudności wykonania: łatwe

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 12 plasterków szynki Morliny
  • 2 łyżki mąki
  • 300 g tartej Mozzarelli
  • 300 g rozdrobnionego wegańskiego żółtego sera z migdałami Simply V
  • 30 g tartego Parmezanu
  • 250 g śmietanki 30% Łaciata
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do natłuszczenia formy i folii aluminiowej
  • posiekana natka pietruszka do podania
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 190˚C.
  2. Surowe ziemniaki pokrój na podłużne, cienkie plasterki.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, a następnie wyłóż część ziemniaków tak, aby przykryły spód.
  4. Całość posyp 1/3 Mozzarelli i żółtego sera. Na ser połóż 4 plasterki szynki.
  5. Połóż kolejną warstwę ziemniaków, 1/3 Mozzarelli i żółtego sera i ostatnie 4 plasterki szynki.
  6. Na wierz ułóż ostatnią warstwę ziemniaków. Posyp pozostałą Mozzarellą i żółtym serem.
  7. Całość przykryj natłuszczoną folią aluminiową i piecz przez 40 min.
  8. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i zwiększ temperaturę do 200˚C.
  9. W misce wymieszaj mąkę, czosnek, Parmezan, sól i pieprz. Dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
  10. Na upieczoną zapiekankę wylej po całości przygotowaną masę śmietankową.
  11. Piecz bez przykrycia ok. 15 min aż wierzch się zarumieni.
  12. Odstaw na 30 minut.
  13. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.