eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NTE3OTAsImV4cCI6MTY1Njg1NTM5MCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjM4NkY1RkFGRjBBQURDQTNBODEzMzFDN0UwNkRDQTA1IiwiaWF0IjoxNjU2ODUxNzkwLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.isiFt2vJRDZsPMdpRmrcFRiUtwpVIYzyBo9vzTKkP7d_4tD_bO8H01Wyz-ZQ29LpcfldTa5ggeTp3JQCcS7QN1FRqNVrwimtwtGO3bH9kdgLv9T9pfddaFox4SHJ3FE_gK3LPGRZKz4paEAE99wQmDXqYNEqb18NW1Eq37hyTi_ZvDtSgePeEAm7cjLSkX4yQGoxjltphMQDCC3hwzmODXQiJOzs6LBgB632W8PFu-hD66u-J8mwNgC-lDq3HX9yOgclhJ-1ugAwqan5tXm3xF86MpPxTBz6fe1rnysa7TnC9U9HnNOYL9AbTQNEHuna7SJbdog1BoveccyG6qom_g

Przepisy

18.12.2018

Drobiowy pasztet z żurawiną

Składniki:
  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 300 g piersi z indyka
  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 120 g suszonej żurawiny
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania formy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • ćwikła do podania
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Marchewki, pietruszki oraz cebule obierz i pokrój na kawałki. Podudzia, wątróbkę i piersi dokładnie umyj. Piersi pokrój na kilka kawałków.
  3. Do garnka włóż podudzia, piersi, pokrojone warzywa, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i zalej całość bulionem. Gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa.
  4. Gdy mięso zmięknie, wyjmij je i do powstałego wywaru włóż wątróbkę. Gotuj ok. 5 minut i odstaw do przestygnięcia. Po tym czasie z garnka wyjmij wątróbkę i warzywa, a wywar przecedź przez sitko.
  5. Z odłożonych wcześniej udek wyjmij kości.
  6. Ugotowaną wątróbkę, podudzia, piersi i warzywa zmiel dwukrotnie (na gładką masę) przez maszynkę do mięsa.
  7. Do zmielonego mięsa z warzywami dodaj taką ilość wywaru, aby powstała lekko wilgotna masa. Dopraw ją solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym czosnkiem. Dodaj żurawinę i dokładnie wymieszaj.
  8. Formę posmaruj olejem i włóż do niej przygotowaną masę.
  9. Piecz ok. 1h – 1h20 min, aż wierzch się zarumieni i pasztet będzie lekko odstawał od brzegów formy.
  10. Odstaw do wystygnięcia i wyjmij z formy.
  11. Podawaj na ciepło lub zimno z ćwikłą.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.