eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDg3NTQsImV4cCI6MTY1Njg1MjM1NCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkYyRTQ0NjgxNTM2QzFBRTNBODQwOTRDMDNFMUUwMzc1IiwiaWF0IjoxNjU2ODQ4NzU0LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.lxgp4UTHPAfsTH5MPof2E3FxWIZBj8WQ1-FdOTivwuvink1GbI7TGcAlZUZP6msupQzjPtMa1VaP2K_XnTQ1JLSpxfoM_ljvUCGscMeuGW-qsIN570lGFHZZ_2E3jpv_JNNnyFTLIyf6Dr0E1yC8FoiF-77Zhq4-Y9iQ6iM5C4mjVg8phMXp61vQLI-FnQNbImPgfC5GWpbttGqz3LTh-c0tUrjYJPbTtpm9yrzeZG90q2SuZXZ1ShtgC3EIvo8rUl01VuVG0ODYnNyxJGmb1yPmPUeBc6NLocgd11k-BI68Lif5KYDtFR2HTBi0Yx5GmXtcjGVZDWtvVo0GFmCU3w

Przepisy

23.12.2019

Drożdżowa gwiazda makowo-bakaliowa

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml lekko podgrzanego mleka
  • 20 g drożdży
  • 30 g cukru białego
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 40 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Masa makowo-bakaliowa:

  • 700 g masy makowej
  • 2 białka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny

Dodatkowo:

  • 80 g miodu
  • 30 g rozdrobnionych migdałów
  • 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • mąka pszenna do podsypywania ciasta
  • białko jaja do posmarowania gwiazdy
Przygotowanie:
  1. Do miski włóż gotową masę makową i połącz ją z białkami, orzechami oraz żurawiną. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
  2. Przygotuj drożdżowy rozczyn. W małej misce utrzyj drożdże z cukrem białym i cukrem waniliowym.
  3. Do drugiej miski przesiej mąkę. Zrób w niej zagłębienie i wlej do niego podgrzane mleko oraz drożdże z cukrem. Delikatnie wszystko połącz i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
  4. Do wyrośniętego ciasta dodaj żółtka, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i sól. Dodaj roztopione i lekko ostudzone masło i wyrabiaj dalej. Co jakiś czas podsypuj ciasto mąką, aż zacznie odklejać się od rąk.
  5. Gdy ciasto uzyska już odpowiednią konsystencję, ponownie podsyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw aż podwoi swoją objętość.
  6. Deskę obsyp mąką i zagnieć na niej wyrośnięte ciasto. Po zagnieceniu podziel je na 3 równe części i z każdej uformuj kulę. Powstałe kule rozwałkuj w cienkie koła o średnicy ok. 30 cm.
  7. Na stolnicy lub arkuszu papieru do pieczenia połóż pierwszy placek z ciasta. Rozprowadź na nim połowę masy makowej (ale zostaw ok. pół centymetra odległości od brzegów) i przykryj kolejnym plackiem. Czynność powtórz. Na koniec sklej ze sobą brzegi ciasta.
  8. Na środku placka umieść kokilkę i lekko dociśnij ją do ciasta. Za pomocą ostrego noża podziel ciasto na 4 części, a każdą ćwiartkę – na 4 równe trójkąty.
  9. Złap równocześnie za końce 2 trójkątów i zawiń je do środka 2 razy. Wewnętrzne rogi podstawy trójkątów sklej, a zewnętrzne naciągnij, tworząc ramiona gwiazdy. By uzyskać pożądany kształt, wytnij nadmiar ciasta.
  10. Uformowaną gwiazdę przełóż na blachę, posmaruj z wierzchu białkiem, nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  11. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
  12. Od razu po wyjęciu z piekarnika gwiazdę posmaruj podgrzanym miodem i posyp rozdrobnionymi migdałami oraz kandyzowaną skórą z pomarańczy.
  13. Podawaj po wystygnięciu.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.