eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3NDIwMzEsImV4cCI6MTY1Njc0NTYzMSwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkEwQzMzNDNFMTUwQzY0OTU1RDQ1NDBERkRBRUZBREFEIiwiaWF0IjoxNjU2NzQyMDMxLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.Za3DaX478ITNZQGXDavlzP-2vT1WNN4Ao_WDBI464UrXDLqdBql33wrLWbFJ1RefAtEe-kpX4iR-p_dPxGdqemUha1d-OBjBV_c3aLcMJoFaw1pl-S8_23oKiFMMVHl_SSKygUkQiOKQQWE0E13InsMWK9H8-9EQSyWgNQRO_prPnW6smzZ1Ljby5P5j53LAA3atocwMBfYNTozngBNj8W-8yOkkbE0g_GggJyoe07DElxOy2dqGBWTjiW8RNYEY0CM8MECxuv8FMrQa2zy7En109_dC0E6_tqePpkR_UBiwZXcUnMMInRtufBUjbP5acJ6p6sduRPy5pauvkRYlaQ

Przepisy

14.10.2018

Grzybowy gulasz

Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 80 g boczku wędzonego
  • 3 czerwone cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1l wody
  • kasza gryczana do podania
  • ogórki kiszone do podania
  • natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
  1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Mięso, pieczarki i suszone grzyby pokrój na kawałki.
  2. Na patelnię wrzuć boczek i smaż go kilka minut, aż zacznie się wytapiać. Łyżką cedzakową przełóż go do garnka z olejem. Na pozostałym na patelni tłuszczu smaż cebulę. Gdy się zarumieni – dodaj ją do boczku.
  3. Mięso podsmaż na suchej patelni z każdej strony i przełóż je do garnka. Na tej samej patelni zblanszuj pieczarki i również dodaj je do mięsa.
  4. Wszystkie składniki w garnku dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Dodaj suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  5. Dolej ok 1l wody, tak by woda lekko przykrywała wszystkie składniki.
  6. Gulasz gotuj ok 1 godz. pod lekko uchyloną pokrywą od czasu do czasu mieszając.
  7. Gdy mięso zmięknie, do gotującego się gulaszu dodaj koncentrat. Gdy zgęstnieje dopraw jeszcze solą oraz pieprzem i zdejmij z ognia.
  8. Podawaj z kaszą gryczaną, ogórkiem kiszonym i natką pietruszki.

(Wskazówka: Suszone grzyby możesz zastąpić świeżymi grzybami leśnymi.)

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.