eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3MzkyNDgsImV4cCI6MTY1Njc0Mjg0OCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjdBMDEzQjA2M0FFNzA0NTJDOTM0NUE2MUY1MzFBNURCIiwiaWF0IjoxNjU2NzM5MjQ4LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.KxOOhZsglc06nARdnrVf53uH6I84McR13BKtt_wdWZ3lgxLYrfHI3kOVUDKOCIh0Y0PnHMn3aoN0SdIns8LzHahW7I_yBTRnf1vtSFcEQS9HXNsE-ePgFNgID6zxc2pbvyWoE6viPEgaZPajllT8BHecw8q7-Tg8DqipGhbZliXoBx7AArd_4Sah3l6C9GY6ynFw-B1haNmlSviWt_yOdpsSv_f8fZdgge5RAvqs-XCP2CEKUDBcF7H6vVTvQEjJv49lHx2yso8ojjtyvTG_wsstspaDnGsB7pPOY42_ABIIszWQ3xP7S3X3zr0yIaO6GS4dBOGWjgTB50OqPUQ0Lg

Przepisy

16.06.2021

Kotlet szwajcarski

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min + czas marynowania
Stopień trudności wykonania: łatwe

Składniki:

Marynata:

  • 150 ml mleka
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli

Kotlety:

  • 400 g schabu
  • 100 g szynki eksportowej Krakus
  • 100 g sera żółtego w plastrach Mlekpol
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • ziemniaki
  • ulubiona surówka
Przygotowanie:
  1. Przygotuj marynatę. Do miski wlej mleko, dodaj czosnek, musztardę i przyprawy. Wymieszaj.
  2. Pokrojony schab rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Włóż je do marynaty, szczelnie przykryj i odstaw do lodówki.
  3. Po kilku godzinach wyjmij mięso z marynaty i na chwilę przełóż schab na sitko, aby osuszyć go z nadmiaru marynaty.
  4. Na każdy plaster schabu nałóż plasterek szynki i sera i złóż całość na pół tak, aby nadzienie było w środku.
  5. Przygotuj 3 talerze: jeden z mąką, drugi z roztrzepanymi jajkami, solą i pieprzem, trzeci z bułką tartą. Panieruj kotlety zanurzając je kolejno w każdym talerzu.
  6. Tak przygotowane kotlety smaż na oleju. W połowie smażenia odwróć kotlety, aby były rumiane z obu stron.
  7. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.