eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDczNTMsImV4cCI6MTY1Njg1MDk1MywiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjNDNjc5NTRGMjlCNkYxRkNDNDM0OTdDRTJEMDlGNzZEIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ3MzUzLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.Gx2raIcL14w6hig1E_u-38mTKUuC4CyGnCFn78qQmSkzaX_Qui8hrgnlK2buu260-9zhPcv7VVyzrhxSq6s6U8CMOxjjfjTtpqz_-QyVRowh37AwG9TrwmE2QNJUNzK0tTFgXKJqy1vxRD3xys__6yj-W1_v8npPOaC-bkFzMFbFnRTV_zJLJbyrvYrKEvKnaUDAPBynzfMnFRyjRf8LKm71h6dMiuCO2PDq_dZKLPvdHuDHHwqnzoSF1Vu_O3Ix0BYmPxv0fqZ-9LJlqj7ZCme5QCvY-nOD716RG7KynxzxKY6xCJ_muVcS4ASIZKAGrXApxkHwr5g6IE4uQYSLyw

Przepisy

19.06.2018

Krokiety meksykańskie

Składniki (na 6 porcji):

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej typu 500
  • 1,5 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka

Farsz:

  • 300 g pokrojonych w kostkę filetów z piersi kurczaka
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 100 g czerwonej papryki
  • 150 g kukurydzy
  • 150 g czerwonej fasoli
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 150 g sera cheddar
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 l gorącej wody

Panierka:

  • bułka tarta
  • 2 jajka
Przygotowanie:
  1. Do garnka włóż włoszczyznę i pokrojone filety z kurczaka. Zalej gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa.
  2. Przygotuj ciasto na naleśniki.
    Wymieszaj mąkę, sól, cukier, olej i jajka. Stopniowo dolewaj też mleko, cały czas mieszając (lub miksując) wszystkie składniki. W zależności od konsystencji powstałego ciasta dodaj łyżkę mąki (gdy jest rzadkie) lub dolej więcej mleka (gdy jest gęste). Gdy ciasto nie będzie już miało żadnych grudek, odstaw je pod przykryciem na 20 min.
  3. Po tym czasie wymieszaj i usmaż naleśniki.
  4. Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  5. Podsmaż warzywa na oliwie razem z kukurydzą i czerwoną fasolą.
  6. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do nich ugotowane i odcedzone mięso z kurczaka.
  7. Dopraw solą, pieprzem i sosem sriracha. Smaż jeszcze chwilę i odstaw.
  8. Zetrzyj cheddar na tarce.
  9. Na naleśniki nakładaj farsz, posyp go serem i zawiń w krokiety.
  10. Opanieruj krokiety i smaż z obu stron na złoty kolor.
  11. Podawaj z kolendrą.

(Wskazówka: Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć mięsa z rosołu.)

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.