eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3MzgwOTksImV4cCI6MTY1Njc0MTY5OSwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjUxQjhBMUU0Nzk0NDlBNzE4MzRGOTJDRUVDQjg4NkM5IiwiaWF0IjoxNjU2NzM4MDk5LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.Wug4epXATrQts3lr0eIwUH2MJ0wix93LsoH6Zd0f0S2TfMCj5Y8WRMnzLgdQtcQhqU01rFjVoYts2mj9vS3Jy83xYFSuIgXYbQUEaQijC0xoUQQIPShmt1TS6y-X1To8yVLCFLbq0AZaYnpUKzwpUU2hEGIr-bqxUtaF1auKXhq353N5h2Yen6sR6lgdQccy3BLZeuMCeKxtBk2CP3eHIdOvkers6fflI5K8wO9gQ1rtBy11o-2mfsP4MdSshDpJOqLWcmytO3HSGaNU5eI5VB0mrkmcBbUYmFRZQu9daNqzzTRawNjfIdcquoeeFJy7L12nBVBZA93rnUf8mVr-ZA

Przepisy

22.09.2021

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Ilość porcji: blacha 30×25 cm
Czas przygotowania: ok. 2h (z czasem chłodzenia ciasta)
Stopień trudności wykonania: łatwe

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 125 g zimnej MARGARYNY BIELMAR PALMA
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 g śliwek
  • 100 g cukru
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego DELECTA

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 60 g cukru
Przygotowanie:
  1. Przygotuj spód, czyli kruche ciasto. Zimną margarynę pokrój na kawałki i zagnieć ją razem z mąką, cukrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Z powstałego ciasta uformuj spłaszczoną kulkę, owiń je folią i wstaw do lodówki na ok. pół godziny.
  2. Schłodzonym ciastem wyłóż blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180°C do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyciągnij z piekarnika i ostudź.
  3. W międzyczasie przygotuj kruszonkę – połącz ze sobą mąkę, masło i cukier i wstaw do lodówki.
  4. Budyń w proszku wymieszaj z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i powoli wlewaj wcześniej przygotowany budyń z mlekiem. Podczas wlewania szybko mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj całość ok. 1 minuty, do zgęstnienia.
  5. Śliwki pokrój na kawałeczki i ułóż na upieczonym spodzie do ciasta.
  6. Całość zalej gorącym budyniem i posyp kruszonką.
  7. Piecz ok. 1h w 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
  8. Podawaj, gdy ciasto przestygnie.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.