eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDYyNjcsImV4cCI6MTY1Njg0OTg2NywiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjM4ODU0NEQ1MjBFMDU3RDc5NEUyRUE5QTdFMDAyQjlDIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ2MjY3LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.ZTRfABy0ScCUm1KdcsPWF8LHKGLbKvVXi8mNB8PhIpfafpGikiynJYnqPugkIRo8FbhEbI4abZxxT-s4mlVxTbfveAw9bIaNZTVIDOA05XYa1ZuAix2th0d0_XVnjzBBf31L6qEcfDZdxE6vyvefKOkQVpq7uYzzLArTDvd8srMBDM24spb62KjJZb_Pv-ii7gV9tjINNz11cgt54fYRWsxbGaPMugGGhFbBS_X2TUCTSBfKduEPxDvC1xzBACHYCxHE8DI-CmGwhwyfU-AtLm5f4ZI11l6kFmX96Lfml_HCKJqohG2eDeGuLDJ2Q2o3XgQJcEPFiCloIi1xhxgZwQ

Przepisy

25.08.2021

Lazania z cukinią

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Stopień trudności wykonania: łatwe

Składniki:
  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżeczki bulionu drobiowego Winiary
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Dawtona
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka ostra
  • cukier do smaku
  • 1 opakowanie płatów makaronu do lasagne
  • 6 plasterków sera żółtego bez laktozy Mlekpol
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji
Sos beszamelowy:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Cukinie, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
  2. Całość podsmaż chwilę w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso i przyprawy. Smaż, aż mięso zmieni kolor.
  3. Do mięsa z warzywami dodaj pomidory z puszki, bulion i koncentrat pomidorowy. Smaż do zgęstnienia sosu.
  4. Przygotuj sos beszamelowy. W małym rondelku lub na patelni podgrzej oliwę z oliwek, dodaj mąkę i smaż razem, aż powstanie gęsta zasmażka.
  5. Dolej do niej mleka i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Możesz dolewać mleka, aż do uzyskania gęstego sosu. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wylej kilka łyżek sosu pomidorowego z garnka z mięsem i warzywami.
  7. Wyłóż na niego pierwszą warstwę makaronu, połowę przygotowanego farszu, kolejną warstwę makaronu i resztę farszu. Wierzch przykryj trzecią warstwą makaronu i polej sosem beszamelowym.
  8. Na sosie ułóż plasterki żółtego sera.
  9. Lasagne piecz przez 30 min w 180°C pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz całość jeszcze przez 15 min.
  10. Podawaj na ciepło z natką pietruszki do dekoracji.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.