eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3Mzc3NTgsImV4cCI6MTY1Njc0MTM1OCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkE5QzQwQzZEMUVGRjVGNTlDMkM5QTNCMjQ4QkYyNDZCIiwiaWF0IjoxNjU2NzM3NzU4LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.HqBGfXDGOdhK5Hev-HWXlm0sNJHuaLkR-T6tTPpRw9ZdNwVy5C5ku35CHOCuc5XzqTujSZrmd8znr5gQgbtntgiuNZblMxSsMTtEntE2NbGq9SgvfK4--ZF25Xzbs3zwLy-ISrj5YFOMGhAcJip9suB6ka5VeZz_5OE2nNLAcvuviqBmafl0aGS30-bIkQ0i-rgQUP4FkqqBOGfxW0qAr1RgyEjbkdw4tI-zVsg6VKKdPTvwkMZbF5iEj_h61RkKmVpGz4LWVNWxeoEt4Sg3l058rMZA9HUYpqSEplb89rObbEJJfQr1LDvInaYHwyICaYfT_TzrgjbQYf4RjDOF6w

Przepisy

29.06.2018

Makaron tagliatelle z bobem

Składniki (na 4 porcje):
  • 600 g młodego bobu
  • kilka plasterków boczku
  • 4 garście szpinaku baby
  • 400 g ugotowanego al dente makaronu tagliatelle
  • 8 łyżek wody pozostałej po ugotowaniu makaronu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwonej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g startego parmezanu
  • orzechy nerkowca do posypania
  • płatki parmezanu do podania
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Do osolonej, gotującej się wody wrzuć bób i gotuj go do miękkości (10-15 min). Odcedź, ostudź i obierz.
  2. Wodę z makaronu wymieszaj ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem.
  3. Szpinak posiekaj, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki.
  4. Na dużej patelni roztop masło z oliwą. Dodaj cebulę oraz czosnek i chwilę razem podsmaż.
  5. Dodaj bób i szpinak. Smaż przez ok. 1 minutę, co chwilę mieszając.
  6. Dopraw solą i pieprzem, wlej wino i odparuj.
  7. Dolej przygotowaną wcześniej śmietankę, a gdy się zredukuje – dodaj makaron i parmezan.
  8. Podgrzewaj i mieszaj aż sos pokryje cały makaron.
  9. Zrób chipsy z boczku. Boczek usmaż z obu stron na suchej patelni, aż będzie chrupiący.
  10. Makaron podawaj z orzechami nerkowca, płatkami parmezanu i chipsami z boczku.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.