eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3MzkyMTMsImV4cCI6MTY1Njc0MjgxMywiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkQxMEZFNzdEMjVBOEFGMTJGOUE2NEYzNDIwNzMyREI5IiwiaWF0IjoxNjU2NzM5MjEzLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.bDESUNmQJoPsN0lcfZ9dWI4HrjlVbJ1XKX4ypR5EeyXqCBjtl6XjMaGA_KKPPU3iRRbhaxl7SqFhQ0vhl3x_jJANXFGPs4tRipEJFqEm63pqJAiuXtVYRBYguP-q0WiGax7gB9leLudLWPuxXOs9C_A-lIEPxiUUAUREN-1jfwpPrcCb5pLBkwLxrfxF7sm3ZNnD8Ury2ObdHVnaNoJsBrmuKDeg7geFxEbmy6gaorev-5XlV8xFurwvtbVUoR_WuoJaXawQE4rWNpPUiqlcsFm0P7xWvsvUK8YidZ7oYt4c0v8yFDFccwIFDxMYfMdNZ4FltZHjJ_-Ulce3FmAFTQ

Przepisy

09.11.2018

Miodowe ciasto z orzechami laskowymi

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła + masło do wysmarowania formy
  • 230 g płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 150 g mąki pszennej razowej + do obsypania formy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%

Dekoracja:

  • orzechy nerkowca i laskowe
Przygotowanie:
  1. Na spód tortownicy połóż papier do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i obsyp mąką.
  2. W misce wymieszaj mielone orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. W drugiej misce utrzyj masło mikserem, a gdy się spieni dodaj do niego miód i ucieraj jeszcze chwilę. Następnie do powstałej masy dodaj 1 jajko i ucieraj dalej. Gdy połączy się z masą dodawaj pojedynczo pozostałe jajka cały czas ucierając.
  4. Połącz składniki suche i mokre, dodając po 1 łyżce składników suchych do masy maślano-jajecznej i całość wolno ucieraj mikserem.
  5. Przełóż ciasto do tortownicy, wyrównaj górę i piecz ok. 50 min w 160°C.
  6. Wystudź ciasto pozostawiając je w formie na ok. 10 min. Po tym czasie wyjmij je z tortownicy i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotuj polewę. Czekoladę rozkrusz i roztop w kąpieli wodnej razem z masłem. Śmietankę podgrzej aż zacznie lekko bulgotać i powoli wlej do miseczki z roztopioną czekoladą cały czas mieszając.
  8. Przestudź polewę i włóż ją na kilka minut do lodówki, aby lekko zgęstniała.
  9. Górę i boki ciasta posmaruj polewą i udekoruj orzechami. Całość wstaw do lodówki na ok. 45 min.
  10. Podawaj od razu po wyjęciu z lodówki.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.