eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDU5MTMsImV4cCI6MTY1Njg0OTUxMywiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkQ5MTgwNzAzQzA2QzZBNTJCRDM1MTUwOUNDNTNFRDlCIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ1OTEzLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.SaSWUSjnXfsgoJ3bkUv2U06NzZ3y9_P5xLD-_fQftem6SObd0Exk6j064jXnm_CjpYr5Ju5b_z2QM5iiFSmJMRRLRNljXrM0FZD5q1gsImBJD03VP1TT4QCgdS7yM3uB9u4Q6_cEkaAnNj1HgJ-OBj2GLmcaYay-nZNlypyIKBvQLv-wDOkbjB4rHW4djovRhMSLac2ug8rHAbBWt7jaxwjmFffXAZlk-a3G901WemrfJVJgK8bvi74V3rIa8ZF_KDqlzZB-JtP4nQJfl0iYWI51E40-v4xARWy8nuwpiln4fkg2zQ8rp-0TeVeUydM4dCPSjNMdI1nVt14Ts8-1KQ

Przepisy

15.04.2019

Muffiny marchewkowo-kokosowe

MUFFINY MARCHEWKOWO KOKOSOWE z dodatkiem napoju AdeZ (produkt bezglutenowy i wegański, bez dodatku cukru).
Przepis na 6 dużych muffinek lub 12 muffinek napełnionych do 3/4 wysokości papilotki.

Składniki:
  • 150 g mąki z brązowego ryżu
  • 70 g migdałów bez skórki (nieprażonych)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 30 g skrobi maniokowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 30 g płatków owsianych
  • 70 g marchewki (ok. 2 lub 3 marchewki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 daktyle Medjoul, bez pestek
  • 30 g żurawiny lub rodzynek
  • 50 g oleju kokosowego
  • 180 ml napoju AdeZ
Przygotowanie:
  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. W otworach formy do pieczenia muffinek umieścić papierowe papilotki.
  2. Obrać marchewki i zetrzeć je na tarce, a następnie odłożyć na bok. Pokroić daktyle w drobną kostkę.
  3. Zmielić migdały w młynku (jeśli nie masz młynka, możesz użyć mąki migdałowej).
  4. Do dużej miski wsypać mąkę z brązowego ryżu, zmielone migdały, wiórki kokosowe, skrobię maniokową, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól, a następnie wymieszać wszystko za pomocą łyżki.Dodać startą marchewkę i daktyle, rozmieszczając je równomiernie, i delikatnie wymieszać. Dodać żurawinę lub rodzynki i dalej powoli mieszać.
  5. Do drugiej miski lub dużego kubka wlać napój kokosowy AdeZ i dodać olej kokosowy (rozpuszczony wcześniej w rondlu na bardzo małym ogniu przez kilka sekund).
  6. Wlać płyn do suchych składników i mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy – masa powinna być dość gęsta i sucha, mniej płynna niż typowa masa na muffinki.
  7. Nałożyć masę do papierowych papilotek, ugniatając ją nieco grzbietem łyżki. Napełnić papilotki do 3/4 wysokości, jeżeli muffinek ma być dwanaście, lub nałożyć masy „z czubkiem”, jeżeli muffinki mają być bardzo duże.
  8. Posypać po wierzchu odrobiną płatków owsianych dla dekoracji.
  9. Piec w piekarniku przez 35-40 minut.
  10. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce przez 10 minut, a następnie wyjąć i umieścić na kratce, aby ostygły.
  11. Nie przechowywać w lodówce.

(Wskazówki: Muffinki smakują świetnie same w sobie, w towarzystwie napoju kokosowego AdeZ. Doskonale nadają się na śniadanie lub jako przekąska.)

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.