eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3MzY4NjcsImV4cCI6MTY1Njc0MDQ2NywiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkNFRUIwOTQ3OTVFMjVENjY2ODJGOEFCMTc1M0VCOTc2IiwiaWF0IjoxNjU2NzM2ODY3LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.RRNvppmMdFJEg3R5RqXo9qMxo48f3hCkWrFEp8NqmMxPm90TE_iwT6LGeRUVF5dtDsUAV1P5_cfbPz3iek20c5qHBIQfhOk1P2Ux-qjL1X7BkGckvOS7AVz_rG2W0bR45vgSl_7A2mE276Jt5ZjVtWAaoE_qfrbZ66hQyiNwW9rKXdP4C-Z23HS9GUxD1m9vbc90R2VSTjxb6VZiIbHlmuCkEPWtki5dys4XQEcdQowULzDPE2tsYGk0b1FcB6NvciEiqS-yMF0KyWryCisgli4y5BlfsbyAkrjn7tzj1iyTfvlUhAVC6HcSv6BidlHiSibQwqmuS2mSELw35IEs4Q

Przepisy

18.09.2018

Muszle z owocowo orzechowym nadzieniem w sosie śliwkowym

Składniki:
  • 250 g makaronu conchiglioni
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 gruszki
  • 1 dużo jabłko (najlepiej twarde i kwaśne)
  • 8 śliwek węgierek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sos:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • kilka goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente, według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu przelej go zimną wodą, aby muszle się nie posklejały.
  2. Orzechy włoskie podpraż chwilę na suchej patelni, a gdy ostygną, posiekaj je drobno.
  3. Jabłka i gruszki obierz, śliwki wydryluj. Wszystkie owoce pokrój w drobną kostkę.
  4. Pokrojone owoce wrzuć do miski. Dodaj do nich żurawinę, orzechy i serek mascarpone. Dodaj miód i cynamon. Wymieszaj.
  5. Przygotuj sos. Śliwki przekrój na pół, wydryluj i pokrój w drobną kostkę.
  6. Do garnka wlej wodę, dodaj pokrojone śliwki, goździki i cynamon. Po ok 5 min gotowania dodaj miód.
  7. Całość gotuj, aż śliwki będą miękkie a skórka sama zacznie od nich odchodzić. Sos przestudź i zblenduj.
  8. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.
  9. Nadziej muszle owocowo-orzechowym farszem.
  10. Do naczynia żaroodpornego wlej sos śliwkowy, na nim ułóż nadziewane muszle. Zapiekaj ok. 17-20 min.
  11. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.