eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NTAyOTEsImV4cCI6MTY1Njg1Mzg5MSwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjJBMUQwOUM0MkFFNDlDNzIwQUQ3ODdFOTY5QTgzMzU3IiwiaWF0IjoxNjU2ODUwMjkxLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.i9QQuy10Gm4VCp5nkMcPEoRYAK5zjl8Rh1-NOHlbXfM9VT-ofymozi-9LJnd3D70o95Fy5jJYpRr42HETozhk_pGuS4DGSAanojJQz6K1e3KfoNawykufOuK3HtZmFATeBZENEnnsRg_VQ0W67g8CHt-Q3RJGqlj4cAVEa2uChMnw1XQbU_teTf3HGM1uhmsSlPTMvF089NM0VTwjQfB9bFqlaEdYj0ZlcKgyP2KCollSpEyPD7G6eYI5R_l1EYZkMnuNrqTPn2kp31lJ3qh-2611_ZKzbqrN_KtXxYouZe13ytPDVrBeweJplYd_IWN26tY6YcvEcs_07DrFs133A

Przepisy

09.06.2021

Panna cotta z musem truskawkowym

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min + 3 godz. chłodzenia
Stopień trudności wykonania: łatwe

Składniki:
  • 50 ml mocnej zimnej kawy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 biszkopty Petitki
  • ½ łyżeczki żelatyny w proszku

Krem:

  • 1 biała czekolada Wedel
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 1 łyżka ciepłej wody + 4 łyżki gorącej wody
  • 170 g jogurtu naturalnego Piątnica

Mus truskawkowy:

  • 200 g truskawek
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek ciepłej wody
Przygotowanie:
  1. Kawę wymieszaj z cukrem i maczaj w niej biszkopty. Namoczone układaj w kieliszkach.
  2. Pozostałą kawę podgrzej i rozpuść w niej pół łyżeczki żelatyny. Tak przygotowaną kawą polej ułożone biszkopty. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Przygotuj krem. Żelatynę zalej 1 łyżką ciepłej wody i odstaw na 5 minut.
  4. W małym garnku na najmniejszym ogniu roztop rozdrobnioną białą czekoladę cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i nie przestając energicznie mieszać małymi porcjami dodawaj do niej jogurt.
  5. Do namoczonej żelatyny dodaj 4 łyżki gorącej wody i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ostudź.
  6. Gdy żelatyna będzie lekko ciepła dodaj do niej 1 łyżkę masy jogurtowej i energicznie wymieszaj. Proces powtarzaj do skończenia masy.
  7. Gotowy krem wyłóż na biszkopty i wstaw całość do lodówki na ok. 1 godzinę.
  8. Przygotuj mus truskawkowy. Żelatynę rozpuść w cieplej wodzie i odstaw.
  9. Truskawki zblenduj z cukrem i wymieszaj z przygotowaną żelatyną. Gotowy mus wylej na wierzch schłodzonego deseru i wstaw całość do lodówki na ok. 1 godzinę.
  10. Podawaj schłodzone.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.