eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDgyMjMsImV4cCI6MTY1Njg1MTgyMywiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6Ijk4Qjk0NTdFRDlFNzZFMDMzQzg2OEU5MjcyQzYzQ0FFIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ4MjIzLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.WxGVkPJN5L0WFhl_J9JE4Hog2FRuAwRxs4PE_8vdjOQCohgj82LaG97zDxcEWsgl2b-z2Rv6Wf1RXRVXf4DKv-Hxxg9wu6XvuWcwDBb0U8G4fDiCc3AN0s1QMLQJP2jNk4ckOFMntJrssL9EVOu7SBBGL5kZ9dXmwJS2B05F703O_HUR0JFfkD7MCpkxSbImMvgj786bmtY3OVFcoIWT7n-YWtO6h9lB0WlMBhals6rU7_X09eok6HfIQHrVkipSWKabqVRnLxLexSYHR3xyeCQxiZcXF8LQDcTIkXG-qUoAR6keQo8-_ESEqj93qoMRe2jLtuXeJ_0-LZv8FbZp1g

Przepisy

14.12.2018

Papryka faszerowana ryżem i mięsem

Składniki:
  • 4 kolorowe papryki
  • pół posiekanej czerwonej cebuli
  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 400 g ugotowanego ryżu
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 50 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta oregano
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Jedną paprykę pokrój w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso mielone, pokrojoną paprykę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj. Chwilę razem podsmaż, dodaj ryż i szczypiorek i ponownie wymieszaj.
  4. Pozostałe papryki umyj, odetnij z nich górną część i usuń gniazda nasienne.
  5. Tak przygotowane papryki napełnij przygotowanym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym 2 łyżkami oleju.
  6. Na dno naczynia wlej bulion i przykryj całość folią aluminiową.
  7. Piecz przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij folię, papryki posyp startym parmezanem i piecz jeszcze przez ok. 10 min.
  8. Upieczone papryki odłóż na bok, a powstały przy pieczeniu sos przelej do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy i wodę. Dopraw solą i pieprzem i zagotuj.
  9. Faszerowane papryki podawaj na ciepło polane sosem.

(Wskazówka: Do środka farszu możesz skroić różne kolory papryk.)

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.