eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NTE5ODIsImV4cCI6MTY1Njg1NTU4MiwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjBDNzE2QzEyRTMyQzVGNEE5MDU1RTMwNzYyNkJDMzYxIiwiaWF0IjoxNjU2ODUxOTgyLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.GlD-7esKdT6Ps0UJTHotCob-qfi1MQqq4IAfFli80UmCCMO0FTDK_lWufQlkomD-Hvf5f_KcuERQmtUTg6eO4rsLWNQ6l9SBmzhfnE-0d0bOC9LhS3z_iScZNmuICd2ebNgIjYMmZawk_ybfJc-WPVQ6THcXX8rL2dIngqaWiouiDyHJBwpGLq9T-QQGC57utBN8jbDYzeXrLXtr08k2RdOu2wQVExnrTNd7MX4mHVIbsyi5vgCECJz5F9pN7oUykNg9Gsn_mUTU9NfAAVRAdFwpkzhuQuaIHbNO7koZDoUvD2Em1-Hz318ZdzN65JyXeSMxCtpNt70kg025jfr3-Q

Przepisy

30.03.2018

Pascha wielkanocna

Paschę wielkanocną przygotowujemy dzień wcześniej i zostawiamy na noc w lodówce zawiniętą w gazę na sitku.

Składniki:
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 żółtek
  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu
  • 50 g startej skórki pomarańczowej
  • ok. 200g bakalii (dowolne rodzaje, my w przepisie użyliśmy 50 g śliwek suszonych, 25 g orzechów włoskich, 100 g żurawiny, 25 g migdałów w płatkach)
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmij wcześniej z lodówki jajka, ser i masło.
  2. Posiekaj bakalie (orzechy, śliwki oraz żurawinę).
  3. Oddziel żółtka od białek.
  4. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na puszysty krem. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
  5. Dodaj zmielony twaróg i zmiksuj na jednolitą masę.
  6. Wsyp startą skórkę pomarańczową i posiekane bakalie. Delikatnie połącz wszystkie składniki.
  7. Ustaw duże sito (min. 20 cm średnicy) na misce. Wyściel je podwójnie złożoną gazą. Wyłóż do niego masę serową i zawiń wystające brzegi gazy. Przykryj talerzykiem i obciąż np. miską z wodą.
  8. Wstaw do lodówki na całą noc.
  9. Wyłóż paschę na paterę lub talerz, usuń gazę i udekoruj.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.