eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDcwMDYsImV4cCI6MTY1Njg1MDYwNiwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkEzRjFCOTM0RDJEQTg4OERERDE0RDZDQzBGRjk4MjEyIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ3MDA2LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.Az3pMj0aNkFpmPjNbxrGVD5wPkMFwAV-IqUwfZu4GL1elGAKQudCR0TcXndKjQFg-gARiAjZHlpomIskkVSG7HnFAA7BBKhrLO_8Ynq1wBPY1pE1UXmYgtd42g9ArilWNjL7APpO_uOae-ms7c_eamJH-HelP8EaXRq2HZu0-iqpvDlPakAkS7I3Zdw6FZt3ium_xcxG3_Ej4Mt5Ltaq8eSLaaCEDBf-IKwYoZW-oAdQykFvm9EKUzMd2e76DivpAz6PJol_hq2_L7mgqcWJ4kE2YQZyDSmqsSJczcgqIFoT1J3_GaoM5UUI-rqRFOC85UrF4o2k-XsmxBbb0OKoCg

Przepisy

01.04.2018

Pieczeń rzymska z sosem musztardowym

Składniki:

Pieczeń:

  • 500 g #mielonego mięsa z #indyka
  • 5 jajek (1 surowe jajko + 4 jajka ugotowane na twardo)
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju (1 łyżka do smażenia pora + 2 łyżki do wysmarowania formy)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek bułki tartej + garść do posypania formy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 8 suszonych pomidorów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sos musztardowy:

  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Odetnij zielone liście pora i pokrój go w plasterki.
  3. Czosnek obierz i pokrój w kosteczkę.
  4. Pora i czosnek posól i zeszklij na oleju cały czas mieszając. Wyłóż na deskę i drobno posiekaj. Dodaj do mielonego mięsa.
  5. Następnie dodaj do mięsa posiekaną natkę pietruszki oraz drobno posiekane suszone pomidory, chrzan, bułkę tartą, jajko. Dopraw pieprzem oraz solą i dokładnie wyrób składniki ręką.
  6. Formę keksową o długości ok. 25 cm posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Wyłóż połowę masy mięsnej, na środku ułóż ugotowane na twardo obrane jajka. Delikatnie wciśnij je w masę. Przykryj resztą mięsa.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut.
  8. Do garnuszka dodaj wszystkie składniki sosu musztardowego i gotuj do uzyskania jednolitej konsystencji cały czas mieszając.
  9. Wyjmij pieczeń i podawaj z sosem musztardowym i natką pietruszki.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.