eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDcwODUsImV4cCI6MTY1Njg1MDY4NSwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjkyMDc2QTFEOTdERjU4ODhCNUM2MDYzM0U4QTg3ODcwIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ3MDg1LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.B-8SZvA2oTeZaaeFQtCRQ13HAwiAx0CiveZpKyMDkUkwts1psQjC9GprHzE7KSCwAk_xFmnYY59gi2wB2jQ4IWrFqRQfNDoGzJbidCFPy-E4jnrCi85IB_kxq1pWbdlIbFGu2jgGJ3ISS9J371WwQAlH1vCTOvAKRbsmdQe9IP5S74Zg813q6HtWSdS9xk6uD2SuNCWNqlQExkGB6TWpchUR2q6IH-0bRqyR_fibF8jalCOICQnSptFNcOdz8rDOEZVmshucfdlxtyTmjSGbyaBfWDzE9qrz8BTy359Xv-NfItxL_Yvg06gq9-GzYO1ohC5vywBPpUJVI5ZU1FlnGA

Przepisy

01.06.2018

Pita z falafelem

Składniki (na 8 porcji):

Falafel:

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • pół pęczka botwinki (około 3 buraczki razem z liśćmi)
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżeczki przyprawy zatar (lub zamiennie: pół łyżeczki mielonego kuminu, pół łyżeczki chili, pół łyżeczki majeranku, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki suszonej kolendry)
  • olej do smażenia

Sos:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki

Pozostałe składniki:

  • 8 gotowych placków pity
  • warzywa (według uznania), u nas: kilka rzodkiewek, świeży ogórek, kiełki jarmużu, sałata
Przygotowanie:
  1. Dzień wcześniej ciecierzycę wsyp do naczynia i zalej dużą ilością wody.
  2. Następnego dnia dobrze ją wypłucz i zmiel (nie zalecamy w blenderze)
  3. Umytą botwinkę pokrój w kostkę. Umieść ją w pojemniku do miksowania razem z ciecierzycą, cebulą pokrojoną w kostkę, rozdrobnionym czosnkiem, posiekaną pietruszką i zatarem. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Z masy uformuj kotlety.
  5. Na rozgrzanym oleju smaż kotlety po 4 minuty z każdej strony. Odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  6. Rozkruszony ser feta wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
  7. Pitę podgrzej ok. 2 min w temperaturze 200°C i rozetnij. Do środka nałóż falafele i warzywa według upodobań.
  8. Polej 2 łyżkami sosu, sos można również dodać do środka pity.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.