Pizza kalafiorowa
Składniki:
Spód pizzy (na 1 osobę):
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 100 g drobno startego parmezanu
- pół łyżeczki mielonego oregano
- 1,5 łyżeczka mielonej bazylii
- sól
- pieprz
Sos (na 2 – 3 spody do pizzy):
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 400 g zblendowanych pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
- 1 łyżeczka mielonego oregano
- 1 łyżeczka mielonej bazylii
- sól
- pieprz
Dodatki:
- olej do posmarowania blachy
- starta mozarella
- tarty parmezan
- krążki z czerwonej cebuli
- czarne oliwki
- pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki
- rukola
Przygotowanie:
- Przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż razem ok. 2 minuty. Następnie przelej na patelnię zblendowane pomidory. Całość dopraw oregano, bazylią, papryką słodką i ostrą, cukrem, solą i pieprzem. Smaż do wyparowania wody od czasu do czasu mieszając. Gdy sos będzie gęsty – zdejmij z ognia.
- Przygotuj spód do pizzy. Z kalafiora odkrój twarde łodygi, a różyczki rozdrobnij w malakserze.
- Zagotuj w garnku kilka centymetrów wody i wrzuć do niej rozdrobniony kalafior. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 min. Ugotowany kalafior odcedź przez durszlak wyłożony ściereczką i dociśnij go łyżką, aby odsączyć go z
nadmiaru wody. Odstaw. - Gdy kalafior przestygnie, zawiń go w ściereczkę i ponownie dokładnie wyciśnij z niego wodę. Ważne, aby kalafior po tym zabiegu był jak najsuchszy.
- Odsączony z wody kalafior przełóż do miski i wymieszaj rękami z jajkiem, parmezanem, oregano, bazylią, solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzej do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj ją olejem i wyłóż na niej ciasto kalafiorowe.
- Z ciasta uformuj koło o grubości 1-1,5 cm i piecz ok. 30 min. Jeśli ciasto zacznie za bardzo się podpiekać, możesz przykryć je papierem do pieczenia. Po 30 min gotowy spód wyjmij z piekarnika, posmaruj wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym, posyp rozdrobnioną mozarellą, czerwoną cebulą, oliwkami i pomidorkami. Całość piecz jeszcze ok. 5 min.
- Pizzę podawaj posypaną rukolą oraz parmezanem.
Smacznego!