eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE3MDE0MzMxNjksImV4cCI6MTcwMTQzNjc2OSwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfaXBoIiwiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbC9yZXNvdXJjZXMiXSwiY2xpZW50X2lkIjoid3d3YXBpX2lwaF9jbGllbnQiLCJqdGkiOiIwQTZGOTAyRDA3ODc0M0ZDQkFDMEEzNDFDQ0NBMEE4NSIsImlhdCI6MTcwMTQzMzE2OSwic2NvcGUiOlsid3d3YXBpX2lwaC5mdWxsX2FjY2VzcyJdfQ.W1QauuCbGJJdMdW2W8ZYeedqWR8elBsBSaFGScyb8Ex70HrWo19whvfEqZrdEq2Db8yZi3Vr-Qsw0hf_-AkFSsOsDu9H5OHJxrvE9qXK3s1kdJ4m06zNzXuUGOcM0yvNZHKYJDrYJF-B6R3-Mh-Dp1CkCZJBpicU22Ouru109apzwyLdcy_USIQFfsEN4VvOhFKlbN-0XeThUuFZnIwxBVohG7gv2hjpXfN6xKttU_jexaHZJBr_p-ngY_5hFkzlUpWtt3lJ5LjES1U6xkq4GgGcBVZbeTqF2987YirU33YU8J8oIKtbWG-BRmnsEiksZtbBY0I_m7orWRXm1_sv5A

Przepisy

16.11.2018

Pizza kalafiorowa

Składniki:

Spód pizzy (na 1 osobę):

  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • pół łyżeczki mielonego oregano
  • 1,5 łyżeczka mielonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Sos (na 2 – 3 spody do pizzy):

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 400 g zblendowanych pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka mielonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • olej do posmarowania blachy
  • starta mozarella
  • tarty parmezan
  • krążki z czerwonej cebuli
  • czarne oliwki
  • pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki
  • rukola
Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż razem ok. 2 minuty. Następnie przelej na patelnię zblendowane pomidory. Całość dopraw oregano, bazylią, papryką słodką i ostrą, cukrem, solą i pieprzem. Smaż do wyparowania wody od czasu do czasu mieszając. Gdy sos będzie gęsty – zdejmij z ognia.
  2. Przygotuj spód do pizzy. Z kalafiora odkrój twarde łodygi, a różyczki rozdrobnij w malakserze.
  3. Zagotuj w garnku kilka centymetrów wody i wrzuć do niej rozdrobniony kalafior. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 min. Ugotowany kalafior odcedź przez durszlak wyłożony ściereczką i dociśnij go łyżką, aby odsączyć go z
    nadmiaru wody. Odstaw.
  4. Gdy kalafior przestygnie, zawiń go w ściereczkę i ponownie dokładnie wyciśnij z niego wodę. Ważne, aby kalafior po tym zabiegu był jak najsuchszy.
  5. Odsączony z wody kalafior przełóż do miski i wymieszaj rękami z jajkiem, parmezanem, oregano, bazylią, solą i pieprzem.
  6. Piekarnik nagrzej do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj ją olejem i wyłóż na niej ciasto kalafiorowe.
  7. Z ciasta uformuj koło o grubości 1-1,5 cm i piecz ok. 30 min. Jeśli ciasto zacznie za bardzo się podpiekać, możesz przykryć je papierem do pieczenia. Po 30 min gotowy spód wyjmij z piekarnika, posmaruj wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym, posyp rozdrobnioną mozarellą, czerwoną cebulą, oliwkami i pomidorkami. Całość piecz jeszcze ok. 5 min.
  8. Pizzę podawaj posypaną rukolą oraz parmezanem.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się!