eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NDI0Mzc2MTgsImV4cCI6MTY0MjQ0MTIxOCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjQ5RTIzRENBN0UzMENDODU3NkIyOUM2MjQ4MTVBQjE5IiwiaWF0IjoxNjQyNDM3NjE4LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.QwM4o0grYQZQwro2d7Bq_18b5pfSeTBF9eOIrZfn9hLOkSMAhBzxvEwuM__h5s7-TM4KSf2CTylppJkgktC9q0aagMv8H2Wg6xyoYOrqRRm3QpXVk30NBe2P-GFJvTN_A9QI12CZg6kJv3HLdxRxb9bhCCOb3k3U57n7NOz4qqKAPmZOT0_kJ7qaxW3zbx1qbHUuVp0o5I86oSlVPLUUmkVZCpG2LYZ8ssqeFoCWdv1GD6XxrVYz9pmV4P02OS_sb1ctkd8RzAhWJT6R86h205s2xx_rDhKqmJoPdmn0LlOPOAeKWGaIE2k2MQpRIcAfyqiiGV94q1q2mkS2EsNUIg

Przepisy

24.11.2021

Pulpety z makaronem zapiekane w sosie marinara

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 1 godz
Stopień trudności wykonania: średnie

Składniki:
  • 300 g makaronu
  • 300 g żółtej mozzarelli
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • oliwa
  • świeża bazylia do podania

Sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce Pudliszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
  1. Mięso włóż do miski, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, paprykami i sosem sojowym. Dodaj jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj i z powstałej masy uformuj pulpeciki. Smaż je z każdej strony do zarumienienia na oliwie.
  2. Przygotuj sos. W garnku na oliwie podsmaż obrane i pokrojone ząbki czosnku, wlej pomidory z puszki i szklankę bulionu. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i suszoną bazylią. Po zagotowaniu przykryj garnek i gotuj wszystko ok. 15 min na małym ogniu. Następnie dodaj posiekaną świeżą bazylię i zblenduj całość.
  3. Ugotuj makaron al dente i przełóż go do naczynia żaroodpornego.
  4. Na makaron połóż usmażone wcześniej pulpety i polej je przygotowanym sosem.
  5. Piecz bez przykrycia przez ok 15 min. w 180°C.
  6. Wyjmij z piekarnika. Posyp po wierzchu wiórkami mozzarelli i zapiekaj jeszcze 5-7 min.
  7. Podawaj ze świeżą bazylią.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.