eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDU5NTUsImV4cCI6MTY1Njg0OTU1NSwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkNFQzNFOTQyMTcyNjRGQjQxRDMxRkYyQjk2MEY1RjVEIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ1OTU1LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.MOpJ2l7HOrV9RyU1BiEq0BiWavUQmS50iwEkzdnY8jw0jwRJD2jiC69sEbLiLRoXXepM2JPfomv-I4a_bqHmPUvUxhEc3IUYTbRw5j_BWtClrQfVAVldGAMcnC9s9AI0LU5B6ljEtOaCf3GrJpw1V7UQK0TxyHm7J1BDhIA_8vMwhiLaKE4dtXmLTR2tNtWHoKaR4RMGA2wFfHZhOzYAq6FYVevp4hGrNarzd87VRRA3yjfWl1FFEqS9HuEK1B7VJX2irtuSCvSthgiPbTnxWSVUz5jarVmfq3Aolu2XAU6PfAakBxiX7Lg2pHI5KBOEkIsQqYYtupdbdttYAtil4Q

Przepisy

26.05.2018

Różyczki jabłkowe

Składniki (na 6 sztuk):
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 220 g konfitury z płatków róż (lub innej wg uznania)
  • cynamon do posypania
Przygotowanie:
  1. Jabłka umyj, ale nie obieraj ich ze skórki. Każde przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.
  2. W garnku zagotuj wodę z dodanym sokiem z cytryny. Zdejmij garnek z ognia. Włóż do niego jabłka, przykryj i poczekaj aż owoce będą miękkie.
  3. Następnie przelej jabłka przez sitko, odsącz i poczekaj aż ostygną.
  4. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 cm paski wzdłuż krótszego boku.
  5. W górnej części ciasta (mniej więcej na połowie wysokości) ułóż na zakładkę plasterki jabłek pozostawiając na końcach po 2 cm wolnego miejsca.
  6. Dolną połowę paska ciasta posmaruj na całej długości konfiturą.
  7. Złóż ciasto na pół (od strony posmarowanego konfiturą ciasta) a następnie zwiń je w rulon. Nie dociskaj zbyt mocno, żeby jabłka się nie wysunęły.
  8. Zwinięte róże włóż do formy na muffinki.
  9. Formę włóż do piekarnika nagrzanego na 175°C na 30-40 minut.
  10. Po upieczeniu wyjmij róże z formy i studź na kratce.
  11. Przed podaniem oprósz cynamonem.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.