eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE3MDE0MzMzOTUsImV4cCI6MTcwMTQzNjk5NSwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfaXBoIiwiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbC9yZXNvdXJjZXMiXSwiY2xpZW50X2lkIjoid3d3YXBpX2lwaF9jbGllbnQiLCJqdGkiOiI5QkFERUQ3NDlGQ0EwQkZEQUM5OTY2M0ZBNjlEQ0NCQiIsImlhdCI6MTcwMTQzMzM5NSwic2NvcGUiOlsid3d3YXBpX2lwaC5mdWxsX2FjY2VzcyJdfQ.IYlyS0B1sldl0MNhuU7MQljUZmxo1n_4FN7cc1DtZBGIo4LsXjifszsF9BKPoEbSuzGKuF2v2a5kFUNu6N9wVWM0JmniTLYfjW_tYxtIDhpaWvzePs48n-4Y96Cg1O_4n4xxnGAL0Todvr7QcmHfO3jTQP9UT6oagCG7Uagd58JdEH27NRNr3PnBVTnBEziguC_a782aCWUZbiU79BWK3HfmA-IQtHN-MAPvBwgSChQx85Kpb2AXLN8jG23qMDVvVZ0KeIubDzRmCHDoW0HMdYhDq5PpwKWHweXZx1-5yQQfXoTZNUftA3TdOiBho4PxTzyEZqHQtTRZHDIYpzz-zQ

Przepisy

24.08.2022

Sakiewki z ciasta francuskiego z leczo

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności wykonania: łatwe

Składniki:
  • 1 ciasto francuskie
  • 100 ml bulionu warzywnego Knorr
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Podravka
  • 125 g kiełbasy podwawelskiej Morliny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ małego brokuła
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • ½ cukinii
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 roztrzepane jajko
  • świeża bazylia do podania
Przygotowanie:
  1. Paprykę, cukinię i brokuła pokój na małe kawałeczki, a cebulę i kiełbasę na półplasterki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa z kiełbasą. Smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodaj bulion i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie nożem natnij po przeciwnych stronach dwie duże litery L. Otrzymaną ramkę zawiń na rogach i lekko dociśnij.
  5. Tak powstałe romby przełóż na blaszkę i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
  6. Na każdy romb połóż plasterek żółtego sera i po 2 łyżki przygotowanego wcześniej leczo.
  7. Gotowe sakiewki włóż do piekarnika i piecz do zarumienienia przez ok. 15 minut w 190°C.
  8. Podawaj z bazylią.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się!