eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NTA5NzIsImV4cCI6MTY1Njg1NDU3MiwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjFDNDBBNEU5NTYwMUNFQzAyMzVENkExMTQzMEVFNDREIiwiaWF0IjoxNjU2ODUwOTcyLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.hg8oNTLf4nk1UlcpdH1vclq4uDqOcsOURAVDWKH4lfTf010CWyVYYhC7XCfQRmfsJwK9CR03fp4bf6zYGo9pKbmMOygpkHU4HvAMJUvqKbrgS7efohWHHMKsqieefJmj6dUvp_uOVcl5DMeHjLZ6ENMozt1wTEc5_tGtwkWUmOlOuq8Q93j3-VBu9xkUthQXYgfUa-dGnJ7zwcgOQfHOGbsILDUcYmgclkHHKdYbENkRRYkm2vtlQrLHE9hbkwQa_l249xSZkqvj2CFXLtitjYlKVlxabbJGCssy7SKmLnyY7tNy71ajnkvVX5R0Ha0xCtDETjLOn54fT8oFDdSOTw

Przepisy

28.04.2021

Sernik z Mascarpone

Ilość porcji: forma o średnicy 24 cm
Czas przygotowania: 2,5h
Stopień trudności wykonania: średnia trudność

Składniki:

Spód:

  • 250 g maślanych herbatników
  • 130 g roztopionego, ostudzonego masła

Masa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 40 g budyniu waniliowego
  • szczypta soli

Wierzch:

  • 250 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 125 g ser mascarpone Mlekpol
  • 25 g cukru pudru
  • ulubione owoce do ułożenia na wierzchu
Przygotowanie:
  1. Herbatniki zblenduj na konsystencję sypkiego piasku. Dodaj do nich roztopione i ostudzone masło. Wymieszaj.
  2. Ciasto wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia formę i włóż je do lodówki na 45 minut.
  3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem pudrem.
  4. Do powstałej masy dodaj twaróg, cukier z prawdziwą wanilią oraz sypki budyń waniliowy.
  5. W osobnym naczyniu białka ubij na sztywno z solą i delikatnie połącz je z masą serową.
  6. Wyjmij formę ze spodem z lodówki i na schłodzony spód wyłóż przygotowaną masę.
  7. Całość piecz 1h 20 minut w 170°C bez termoobiegu. Po tym czasie przez 15 minut nie wyjmuj sernika z piekarnika, a następnie wystudź go przy uchylonych drzwiczkach.
  8. W tym czasie schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj mascarpone i miksuj do czasu, aż masa zrobi się sztywna.
  9. Powstały krem wyłóż na wierzchu wystudzonego sernika i wyrównaj.
  10. Wierzch udekoruj ulubionymi owocami. Całość możesz lekko schłodzić przed podaniem.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.