eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NTAwNjEsImV4cCI6MTY1Njg1MzY2MSwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjJDMTAxNjZBQ0Y0MTI3Qzc3QzVDODJCQTZGNUM0MDNFIiwiaWF0IjoxNjU2ODUwMDYxLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.gC8YDqpiCIvDo6DcSXuXASUthuoZ64Tdsa7TNDzgeIqU1k1apZHoXIVKXwom3u0fKEIOV-n41k40TMi0AvDAIkpCFxGm3qQu_HQ35j_XTdZzalgjGTbSbiv4uG8Ve7T9jYC-ItfQhmFWlmqaadm9k7b1Brxpk5fflNKvNMUJrzj78sOB6xOKQMADuQ9end9l-H0KyipKyl_fquRx_axnnBMCT5zAO0Pyx6EoPPMS-rHqAEDN__Js1byqQbWuQPRDs39GBcmnQUdeTS2_-iBiRKPGQOrcSaV79pqcyFW7NSFdU5okW-tHuXclGd6pn16Yt8D2yLL7buOiOpvnGr3CbA

Przepisy

16.10.2018

Szczodraki – bułeczki z kapustą i jabłkami

Składniki (na 9 sztuk):
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki śmietany
  • kminek, sezam, mak lub pestki słonecznika do posypania

Rozczyn:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 250 ml zimnego mleka
  • 1 łyżka mąki

Farsz:

  • 1 główka białej kapusty
  • 2 winne jabłka (najlepiej Szara Reneta)
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 125 ml wody
Przygotowanie:
  1. Przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miski z lekko schłodzonym rozpuszczonym masłem dodaj mleko i cukier. Następnie dodaj drożdże i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce
    na ok. 10 min do wyrośnięcia.
  2. Przygotuj farsz. Kapustę poszatkuj, jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Tak przygotowane składniki wrzuć do garnka, dodaj olej, sól, majeranek i wodę. Co jakiś czas wymieszaj i duś do
    miękkości jabłek.
  3. W misce wymieszaj mąkę z łyżeczką soli, dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto.
  4. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 2 – 2,5 cm i pokrój go na kawałki.
  5. Każdy kawałek lekko rozpłaszcz, nałóż farsz i uformuj bułeczki.
  6. Wierzch bułeczek posmaruj śmietaną i posyp kminkiem, sezamem, makiem lub pestkami słonecznika.
  7. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia a następnie piecz ok. 25 min w temperaturze 180°C.
  8. Podawaj po wystygnięciu.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.