eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE3MDE0MzQ3OTYsImV4cCI6MTcwMTQzODM5NiwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfaXBoIiwiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbC9yZXNvdXJjZXMiXSwiY2xpZW50X2lkIjoid3d3YXBpX2lwaF9jbGllbnQiLCJqdGkiOiJBMjdENTYzODQ0RjNCQzlDRjdGQjczODNFODY3QzIyQSIsImlhdCI6MTcwMTQzNDc5Niwic2NvcGUiOlsid3d3YXBpX2lwaC5mdWxsX2FjY2VzcyJdfQ.cX_uGn_232ChjcFHvD-gN6rF5XT6P3CXLdzPE_yB4JpOicC_B4EVqGjoxGIr7cItI1c3ilQUyL1wn7sJh73QREcA-ZOfCvsjJNI51Zu9048XwA-PArI0BGprbM2hKRgRKmaFv4GDUkQsz_JG6UbVYkAprE7cE1U0uDQIuYLF2ns3Shjr11JH8nmmTkQpevb0tjsLRUx8NpFzhFojDBuUeI477tC-V_DWId96IHUEDGnBorvHJZwOqhX-TdndH1uJt7jYL8ER3tbgMDEO0ztSMuHd4-LvB-DdO9RDZdhZBWYU2WFrO5P6tzLJXp5zron5l79KbOO7X1EKGPKkR49nPw

Przepisy

06.02.2023

Tarta kawowa Mocha

Składniki:

Spód: 

  • 150 g ciastek typu markizy
  • 80 g masła extra Łaciate 82% tłuszczu
  • 20 g cukru białego

Masa:

  • 150 ml śmietanki 36% Łaciate
  • 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 200 g białej czekolady Wedel
  • 50 ml gorącej wody do rozpuszczenia kawy
  • 15 g kawy rozpuszczalnej MK Cafe Premium Gold

Krem maślany:

  • 100 g masła extra Łaciate 82% tłuszczu w temperaturze pokojowej
  • 20 g cukru pudru
  • 30-40 ml śmietanki 36% Łaciate
  • 4 krople aromatu waniliowego lub kawowego
  • cynamon do dekoracji
Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Ciastka zmiel na drobną masę lub posiekaj, aby były dobrze pokruszone.
  2. Ciastka wymieszaj z cukrem i masłem.
  3. Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki na 15 minut.
  4. Po 15 minutach wyłóż masą dno formy o średnicy 20 lub 25 cm. Mocno dociśnij.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (grzanie góra dół) na 5 minut.

Masa:

  1. W filiżance rozpuść kawę z gorącą wodą. Zostaw do przestudzenia.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  3. Śmietankę wymieszaj z serkiem śmietankowym, rozpuszczoną czekoladą oraz ostudzoną kawą rozpuszczalną.
  4. Masę przelej do formy z podpieczonym spodem tarty. Wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (grzanie góra dół).

Krem maślany:

  1. Masło w temperaturze pokojowej ucieraj mikserem przez 5-8 minut na średnich obrotach.
  2. Gdy stanie się jaśniejsze i uzyska formę kremową stopniowo dodawaj do niego cukier puder. Po dodaniu miksuj jeszcze przez 3-4 minuty.
  3. Gdy krem będzie gotowy dodaj do masy śmietankę 36% oraz aromat i wymieszaj.
  4. Tak przygotowanym kremem udekoruj tartę.
  5. Posyp cynamonem.
Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się!