eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3MzY3NzgsImV4cCI6MTY1Njc0MDM3OCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjJENkIzRDc4MUY1RUQ0OUJDMDI4ODIxMzcxNUE0M0Q3IiwiaWF0IjoxNjU2NzM2Nzc4LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.ixq6NQTzfEtt5rQLwjM9oVg2oVTTkaHKlke7LudQT6TSOca88JUuAkjRPXum4B1fyowq_nwqdGtna3X76WqMAadkDuXOEhCBj8UQXgy1MEdjJ8C2h5uQoCPiW2PGEkeq8otY4TEBXmAZaTA6j-mFMi3bUh9d97WzxoV6sklDGDEl9FWADlG6PpgTGSE3A6aelTD3yAcMgYDDPIkeyjp-QvzMueNZ9FLAIzOY3Jx6YpCKcWm9Azfln0flgR3T5wycqlSni7gVLUrmp6SO-HSaW7tkKGoPgTGxBnFEHNUD1gbe-RSyeN329DZJpKkpe28cK1pKwAvyHJleGd1J7Rk9iA

Przepisy

25.11.2018

Tarta warzywna z serem feta

Składniki (na formę o średnicy 24 cm):

Spód do tarty:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 500 g mieszanki warzywnej
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g sera feta
  • 250 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 60 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 190°C.
  2. Przygotuj spód do tarty. Mąkę połącz z masłem, następnie dodaj żółtko, sól, wodę oraz proszek do pieczenia. Wyrób ciasto i włóż je na 30 min do lodówki.
  3. Gdy ciasto się schłodzi, wyłóż nim formę, nakłuj widelcem i piecz ok. 25 min aż się zarumieni.
  4. Na patelni z olejem podmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodaj warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i wystudź.
  5. Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj żółty ser i dokładnie połącz go z masą.
  6. Na podpieczony, lekko ostudzony spód do tarty wyłóż warzywa i pokrojony w kostkę ser feta. Całość zalej masą serowo-śmietanową i piecz ok. 35 min do zgęstnienia masy.
  7. Podawaj po lekkim ostudzeniu.

(Wskazówka: Aby brzegi tarty nie opadły podczas pieczenia, ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż go np. suchą fasolą. Tak przygotowane ciasto włóż na kilka minut do piekarnika, następnie zdejmij z niego obciążenie oraz papier do pieczenia i piecz je do zarumienienia. Spód do tarty możesz również kupić gotowy i przygotować go według wskazówek podanych na opakowaniu.)

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.