eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NjAxMTc2MjcsImV4cCI6MTY2MDEyMTIyNywiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkFERURGMUZDMUZCQ0JCNUZGRTRCQzU5NEQ1MUEyNjBDIiwiaWF0IjoxNjYwMTE3NjI3LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.bSuc9gyv2F4WArfYUExt1pc5MU2pcFv25RVElmyPcaxyudEuaAR3OgF7r-OpljtzzShwGyShj5P7q0Zw75qdcg9RWjtjktizGqF9gu--he1_k1fiNmLTy62K5Y6Ke8UB0R-RL2ipTaNiTE3iw8DTzIsSHN21f3TkVOR_X3xbphrFFw6MPGdjSYKvXhr5CEQ3ua-rbN-bH4abf-0UQCN-uG0vPAh4SC6655W3JiTnkn9pdhc213bSXJDCe7DCZBBAJJ3sTaVvtT5nZc2dCgLYXKpQtoxtDluIcihD3Zlc2X0llQeSHVaS-nvaoDA3uV9Ro2nlLjjDlhtFJyYkXPpMSA

Przepisy

15.06.2022

Tarta z cukinią, groszkiem i serem

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 h
Stopień trudności wykonania: łatwe

Składniki:
  • 1 opk. ciasta francuskiego
  • 150 g sera Hochland sałatkowy (100 g do masy i 50 g do posypania)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30% Mlekpol
  • 2 cukinie
  • 150 g groszku z puszki Jamar
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków mięty
Przygotowanie:
  1. Jedną cukinię pokrój w plasterki, drugą zetrzyj na tarce. Groszek odsącz z zalewy. Ser pokrój w kostkę.
  2. W misce wymieszaj ze sobą jajko, 2/3 pokrojonego sera, śmietanę, śmietankę, startą cukinię (po odciśnięciu nadmiaru soku), drobno posiekany czosnek, skórkę z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
  3. Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę na tartę posmaruj oliwą i wyłóż ciastem francuskim. Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz przez 7 min.
  4. Na podpieczone ciasto wylej masę serowo-cukiniową a na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry cukinię i piecz całość przez ok 20 min.
  5. Wyjmij tartę, posyp pozostałym serem oraz groszkiem i piecz jeszcze ok 5 min.
  6. Upieczoną tartę posyp świeżą miętą. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.