eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3MzYxNzUsImV4cCI6MTY1NjczOTc3NSwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkMxQkFCN0IyQjAyN0I0NkIwMDA3NEM1NEEzRTBEMzY5IiwiaWF0IjoxNjU2NzM2MTc1LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.Fs5WayJ6ckHZkHuQy6mweVjqa4OAGOD2pjtyfZZ-q0-hAWoPG3RQqh0ZWw7y702YtsdmfpA0k8ItAZKpwCfn-gNBkUC-yREzy6rbjfnyZgViRjBXr35Dwe0PAUR_QcpbWMuLb65nC5m2VEIkSwLDnVDqEywMpL6kV0qVyAsZ53RFD3NXS-8cvMC3xy6oDa3GGYR7bQNpXofDFq7_B067eHWCZkOGvZAmB2Qk_vmczG1jrobdop2bEIQ5NjsjMDxv9UhpCRcffXQXdGdlmumA369XSqCK_YYYYwiSD5hM36JhqRmDnljO5uSggfkV3dhGbWaakDsUDBj-CV2dVFY3DA

Przepisy

12.01.2022

Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1 h
Stopień trudności wykonania: łatwe

Składniki:
  • 300 g ryżu marki GROSZEK
  • 1 puszka fasoli czerwonej marki GROSZEK
  • 1 puszka kukurydzy marki GROSZEK
  • 1 puszka zielonego groszku marki GROSZEK
  • 1 czerwona cebula
  • 200 ml passaty pomidorowej marki GROSZEK
  • 200 g startej mozzarelli
  • 5 podudzi z kurczaka
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • 4 łyżki oleju marki GROSZEK + do smażenia
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • koperek do podania
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, przez ok. 6 min. Ryż ma być mocno al dente. Odcedź.
  2. Fasolę z puszki przepłucz, kukurydzę i groszek odsącz z zalewy. Cebulę pokrój w pióra.
  3. Podudzia z kurczaka dopraw wszystkimi przyprawami, solą i pieprzem. Dodaj olej. Wymieszaj. Odstaw na 15 min.
  4. Na patelni na oleju usmaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj fasolę, kukurydzę i groszek. Wymieszaj.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie równo rozłóż ugotowany ryż, a na to warzywa z patelni. Całość zalej passatą pomidorową.
  6. Na wierzch ułóż przygotowane podudzia z kurczaka.
  7. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz w 180˚C przez 20 minut.
  8. Wyjmij, posyp mozzarellą i piecz kolejne 10-15 min.
  9. Odstaw na 15 minut. Podawaj jeszcze ciepłą, posypaną koperkiem.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.