eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3Mzg3MzQsImV4cCI6MTY1Njc0MjMzNCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjkzMzBCOTk5NDc0MDQyQzkyNTcyMUYzRkE1NjlBNTVEIiwiaWF0IjoxNjU2NzM4NzM0LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.akXkZ_wEMU1zcqXMXp6DlTztQo-HBliBLhuN5QWFDQhtBSafQJ69p4UeKAUu4TTTY9kblGFZznmC6jxG-hkQxleckApYHmSW26sE6X1UDB__bx7wcsTskVgPYThZ8eElHocZpkGl0QMWTTxFOyOFVm3l5ilHMtDSbH46qihODVLz65nE103DW3y9M45d_Rficyfwi61xUJrjnr88OEtSXXdJxzwdXJTLJU8r9b5wKQA4DiQzOGJrfUERzVbvZexzjvHWlGBeTET1L-BTDUKMll3RqevM8rWS_J-H8PFm9EwaRHAYjWLsMIIOZi1_S3r3NOTWBdwm4nREk43EDes97A

Przepisy

15.06.2018

Zupa z młodej kapusty

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty (ok. 500 g)
  • 2 młode duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1200 ml (6 szklanek) bulionu warzywnego (lub mięsnego)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 6 łyżek drobno posiekanego koperku
  • 4 łyżki drobno posiekanego świeżego lubczyku
  • śmietana 12% do podania
Przygotowanie:
  1. Umyte ziemniaki obierz, wypłucz i pokrój w kostkę (1 cm x 1cm).
  2. Marchew i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, pokrój ją na 4 części i wykrój głąb.
  4. Ćwiartki kapusty pokrój na cienkie paski.
  5. W sporym garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj do niego pokrojoną cebulę i marchewkę i smaż przez 2 min cały czas mieszając.
  6. Wlej bulion i gotuj 5 min od momentu wrzenia.
  7. Dodaj ziemniaki i kapustę i gotuj na średnim ogniu do miękkości warzyw.
  8. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmij z ognia.
  9. Dodaj koperek i świeży lubczyk. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 5 min.
  10. Podawaj polaną śmietaną.

(Wskazówka: Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, zamiast soli użyj sosu rybnego lub sojowego. Twoja zupa nabierze wtedy nieco orientalnego charakteru.)

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.