eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE3NDY4Mjg2MzIsImV4cCI6MTc0NjgzMjIzMiwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfaXBoIiwiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbC9yZXNvdXJjZXMiXSwiY2xpZW50X2lkIjoid3d3YXBpX2lwaF9jbGllbnQiLCJqdGkiOiI0ODNFMDFFNjlEMkZDNEIyMTM3MjY0OUM3RjAzRDVDNyIsImlhdCI6MTc0NjgyODYzMiwic2NvcGUiOlsid3d3YXBpX2lwaC5mdWxsX2FjY2VzcyJdfQ.eUclEbjwJdGZELOwU0G4DY3Tk8SfYA2YL-6Ju1X6g-9H2299FDLkYTqAPVikP82_Jc6SUTZ4K34yZuEUy2LGCoCgMt78phQ1BIw2LWHV6MGXVF87vQLBBnxwyrWKL6-FuJgbm5f-vSfaG7BCkLR-FYpw5ttBTcU0qGsjVpnFkKlwban8mAvDkIPdTOLY1Tlpwf1wgrLBDn-q39pQM9f6hh0vo7MKmGPl3lqrWgfGrXr0PbbcTfr4g9nPWnl6PLbiI8K7_h109tY6AKKRWTSkATSaglwPqLLH17ipTKyld_68wPg1MIQ_JdegIMuGtpGA2QGkGb8qaQIyjPpx9eJjrQ

Aktualności

07.07.2015

Owocowe ciekawostki

Jakie właściwości kryją w sobie owoce?

GRUSZKI

Zawiera mnóstwo niezbędnych dla organizmu mikroelementów takich jak: potas, sód, wapń, magnez, jod i fosfor.

ŚLIWKI

Są źródłem naturalnych antyoksydantów (chroniących przed chorobami nowotworowymi) w tym witamin A, C i E. Suszone śliwki i kompot ze śliwek działają przeczyszczająco.

WINOGRONA

Zawierają potas, żelazo i magnez, pobudzają pracę żołądka i leczą reumatyzm.

JABŁKA

Jabłko – to kopalnia witamin. Zawiera witaminy, głównie C, sole mineralne, potas, żelazo, magnez i błonnik, w którym znajdują się pektyny odpowiedzialne za regulację flory bakteryjnej w jelicie grubym. Pektyny neutralizują też substancje toksyczne w organizmie, co ma niebagatelne znaczenie zwłaszcza dla palaczy oraz osób pracujących w warunkach szkodliwych. Jedzenie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować dobre zdrowie, wzmacnia serce, układ nerwowy, mięśnie i wątrobę oraz obniża poziom cholesterolu o 20 procent.

Owocowe ciekawostki
Owocowe ciekawostki