Kulinarne Inspiracje: Syrop z czosnku i cytryny
Wzmacniający syrop z czosnku i cytryny
Okres jesienno-zimowy jest wielkim sprawdzianem naszej odporności. By pomóc jej w walce z infekcjami przedstawiamy przepis na wzmacniający syrop, który w szybki sposób można przygotować w domu. Połączenie czosnku i cytryny to naturalny antybiotyk zwalczający infekcje i hamujący rozwój bakterii:
- działa przeciwzapalnie
- podnosi odporność
- działa antybakteryjnie
- działa antyrakowo
- poprawia pracę jelit
- reguluje ciśnienie
Składniki:
2 główki czosnku
3 cytryny
4 łyżki miodu
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy miód oraz sok z wyciśniętych cytryn. Całość mieszamy i przelewamy do słoiczka. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 10 dni. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę. Do spożycia rozcieńczamy 1 łyżkę syropu w 1 szklance wody i pijemy raz dziennie. Gotowy syrop można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.