eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE3NDY4MzIwODksImV4cCI6MTc0NjgzNTY4OSwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfaXBoIiwiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbC9yZXNvdXJjZXMiXSwiY2xpZW50X2lkIjoid3d3YXBpX2lwaF9jbGllbnQiLCJqdGkiOiI5RDk2MEU0OEFBRUExRDBGNzJFQUM4Qzg4RDc4QjIxRSIsImlhdCI6MTc0NjgzMjA4OSwic2NvcGUiOlsid3d3YXBpX2lwaC5mdWxsX2FjY2VzcyJdfQ.TsZwmMa-n8NG273tepGX8Dp2OgfPcMtNiuNA_3mVsgAaiQwCkr-hQeywes_8gUw7Kry3X917YRmgTmeoJvk9sjC51e3Z72-RRopzKGds1z6qkC5bIXULr7p09hsaulO3cEdr_N6tMZJIQzGqk7UIPFbktjVn7M39OHm_x5fyr2ytKJG91j8ZEelU9z16JZSynwNt8OXB4yd27cpuHZfZDYrOkS9LD7DrT_9MjXBvDeRuEt8TC00oP0yhLOKe5N10vbkwiTjfwc85Ive9cMBxI-IMINZGY9VgEn6HU3PZBzt54TFxaST8obG8UdxrFp-27GZ1g3eDBTRoBzUWabIzeg

Aktualności

07.07.2015

Owocowe ciekawostki

Jakie właściwości kryją w sobie owoce?

GRUSZKI

Zawiera mnóstwo niezbędnych dla organizmu mikroelementów takich jak: potas, sód, wapń, magnez, jod i fosfor.

ŚLIWKI

Są źródłem naturalnych antyoksydantów (chroniących przed chorobami nowotworowymi) w tym witamin A, C i E. Suszone śliwki i kompot ze śliwek działają przeczyszczająco.

WINOGRONA

Zawierają potas, żelazo i magnez, pobudzają pracę żołądka i leczą reumatyzm.

JABŁKA

Jabłko – to kopalnia witamin. Zawiera witaminy, głównie C, sole mineralne, potas, żelazo, magnez i błonnik, w którym znajdują się pektyny odpowiedzialne za regulację flory bakteryjnej w jelicie grubym. Pektyny neutralizują też substancje toksyczne w organizmie, co ma niebagatelne znaczenie zwłaszcza dla palaczy oraz osób pracujących w warunkach szkodliwych. Jedzenie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować dobre zdrowie, wzmacnia serce, układ nerwowy, mięśnie i wątrobę oraz obniża poziom cholesterolu o 20 procent.

Owocowe ciekawostki
Owocowe ciekawostki