Owocowe ciekawostki

GRUSZKA

Zawiera mnóstwo niezbędnych dla organizmu mikroelementów takich jak: potas, sód, wapń, magnez, jod i fosfor. 

 

 

 

ŚLIWKI

Są źródłem naturalnych antyoksydantów (chroniących przed chorobami nowotworowymi) w tym witamin A, C i E. Suszone śliwki i kompot ze śliwek działają przeczyszczająco. 



 

WINOGRONA

Zawierają potas, żelazo i magnez, pobudzają pracę żołądka i leczą reumatyzm.

 

 

 

JABŁKA

Jabłko - to kopalnia witamin. Zawiera witaminy, głównie C, sole mineralne, potas, żelazo, magnez i błonnik, w którym znajdują się pektyny odpowiedzialne za regulację flory bakteryjnej w jelicie grubym. Pektyny neutralizują też substancje toksyczne w organizmie, co ma niebagatelne znaczenie zwłaszcza dla palaczy oraz osób pracujących w warunkach szkodliwych. Jedzenie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować dobre zdrowie, wzmacnia serce, układ nerwowy, mięśnie i wątrobę oraz obniża poziom cholesterolu o 20 procent.

Powrót