eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE3NDUwODg2NjMsImV4cCI6MTc0NTA5MjI2MywiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfaXBoIiwiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbC9yZXNvdXJjZXMiXSwiY2xpZW50X2lkIjoid3d3YXBpX2lwaF9jbGllbnQiLCJqdGkiOiJENDVBRTdBNTY1N0JBODQ2QTNGMzNERjJBQjAyRUY3MSIsImlhdCI6MTc0NTA4ODY2Mywic2NvcGUiOlsid3d3YXBpX2lwaC5mdWxsX2FjY2VzcyJdfQ.nX8flf1-Y00Cr3wgj9Javh2-3jOKnYhww-0xLiVVh3A0VqCnd_M7UcdBB6wNgHlcsPEcZcUGOz7-DQGUvvgXLeKNOW6B0NA2jAIq0ySb-A3lnQIHrPz9KQI9GdINZ3RLFuRwydRcziLJHRMuJQVocqJ2WVIfEW3iE3cH5o6UdYoIJgXBcy0ybs9b7ipqXXaXzRpIL5Al8yY707U1jcquDk93--ZbBk3c518vnTNA34k8E7dC9XtM5iRVN3OATiZoQwNGwDmJNe5C3boq1o53BxjwR_t3MAA7RpS3zm1AGnovM13txm1iwSO3uwAZv5x0fsvuy3_iPk5PrQXYHeHb8Q

Aktualności

07.07.2015

Owocowe ciekawostki

Jakie właściwości kryją w sobie owoce?

GRUSZKI

Zawiera mnóstwo niezbędnych dla organizmu mikroelementów takich jak: potas, sód, wapń, magnez, jod i fosfor.

ŚLIWKI

Są źródłem naturalnych antyoksydantów (chroniących przed chorobami nowotworowymi) w tym witamin A, C i E. Suszone śliwki i kompot ze śliwek działają przeczyszczająco.

WINOGRONA

Zawierają potas, żelazo i magnez, pobudzają pracę żołądka i leczą reumatyzm.

JABŁKA

Jabłko – to kopalnia witamin. Zawiera witaminy, głównie C, sole mineralne, potas, żelazo, magnez i błonnik, w którym znajdują się pektyny odpowiedzialne za regulację flory bakteryjnej w jelicie grubym. Pektyny neutralizują też substancje toksyczne w organizmie, co ma niebagatelne znaczenie zwłaszcza dla palaczy oraz osób pracujących w warunkach szkodliwych. Jedzenie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować dobre zdrowie, wzmacnia serce, układ nerwowy, mięśnie i wątrobę oraz obniża poziom cholesterolu o 20 procent.

Owocowe ciekawostki
Owocowe ciekawostki