Słodkie Chwile / Pancakes

PANCAKES – szybki przepis na amerykańskie śniadanie

 

Składniki

  • 300 g  mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Jaja rozbij na pianę, następnie dodaj mleko i olej i dokładnie wymieszaj. Na koniec wsyp pozostałe składniki i mieszaj do czasu powstania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przed smażeniem odstaw je na kilka minut, żeby odpoczęło. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, na gorącą wylewaj ciasto tak, aby powstawały placki o około 10-centymetrowej średnicy. Placki podawaj na ciepło z miodem, dżemem, owocami lub syropem klonowym.

 

Powrót