eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDUxNjAsImV4cCI6MTY1Njg0ODc2MCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjE2NDQ0MzU2NDlDNDczM0ZFNkYyRUJENEVBNDlGMjg5IiwiaWF0IjoxNjU2ODQ1MTYwLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.DXuxhUQ9xF3knQPVtpzrZVPvT3rtxnYjejwKYhc9kjAd7EA4ScJXLSIdpnX4U5kDHeUU_8YAfSA-Xb0SHm4uSWlqvjS_NA1SmMFNt8Qc8BBbvlyNcq4uGxiSL68YM5wR2GbovNAhaq2XYzMspZIibOfpkejzGgn29WcNKWJhtJN5Z8eFRcbPfKACao9TM-SA3uC7KQkCDoWwRnSMYhE9uRkDp2k1LN38tkUN3dPntYnoKlFYmfYG9VW6Q67-QAEUKyRNssRVKJy26NvqN5CRlZJoheVuXSrf9dWblqG89tHREo3prV50dv3ic--zw1tpbcfAMtn6ScFXFvHAfDLR3A

Przepisy

16.03.2018

Jajka w cieście francuskim

Składniki (na 6 porcji):
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 6 jajek
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 6 plastrów boczku
  • ok. 100 g rozdrobnionego sera cheddar
  • garść świeżego szczypiorku
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Podziel ciasto francuskie na 12 równych kwadratów (każdy około 10-12 cm)
  3. Układaj po dwa kwadraty, jeden na drugim sklejając je wodą. Odetnij nierówne krawędzie.
  4. Umieść kwadraty na blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  5. Piecz przez 20 minut lub do momentu, aż ciasto będzie miało bladozłoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika, poczekaj aż ciasto ostygnie.
  6. Pokrojoną w kostkę paprykę podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Od czasu do czasu mieszaj i poczekaj aż papryka zmięknie.
  7. Plastry boczku pokrój w drobną kostkę i usmaż aż do zarumienienia.
  8. W środku każdego kawałka ciasta wytnij kwadrat i wciśnij go w dół. Wypełniaj wnętrza kwadratów cienką warstwą bekonu, sera cheddar i papryki. Użyj łyżeczki aby wyrównać warstwy. Ostrożnie wbij po jednym jajku do każdego z kwadratów.
  9. Piecz przez dodatkowe 15 minut lub do momentu, aż jajka się zetną.
  10. Podawaj z pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.