eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NDgwNzEsImV4cCI6MTY1Njg1MTY3MSwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjUzNTgyNTkwMUI2RjRBMDhBMUY3MTUxOUNENTk2QTBFIiwiaWF0IjoxNjU2ODQ4MDcxLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.Mzvk8YI0tnvuLjsdwS8K8rFskhPEhoUonCdnl0GKNPkANh93Qj8gw6eKBhc7DWeWyvyRlAAYNELjMiMzztd3R4AseLDWYDNOh-PjCTJUxdXYF-4AxIeSx4l-3A4dIKAGo5ihVestbK6QCY_FaP0tsIvMV3MYCw90gQK-gK7CBRGzQFyO3hDFJgD96BT0neliS-glqJOcxcN_rY2eKiH4pDArPkF4gF7hcXvRL55JwH1mi4kCK1heJJGTWvNTVSSqjY-UwrX8tde3G7Ydbakp44EMcYieI58UVLjJ1rgkuXWpIjbjKjjXCc7VZIbeWKomtX45PzaQor2T6pT6n6smSw

Przepisy

24.12.2018

Pieczony karp w sosie piwno-cebulowym

Składniki:
  • 1 kg dzwonków karpia
  • 8 cebul
  • 70 g drobno pokruszonych ciasteczek korzennych
  • 100 g rodzynek
  • 120 ml ciemnego piwa
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 150 g mąki pszennej do panierowania
  • 6 liści laurowych
  • 4 ziarenek ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Cebule obierz, pokrój na grube krążki i zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju
    (możesz ją delikatnie posolić). Podczas smażenia często mieszaj, aby się nie przypaliła.
  3. Dodaj pokruszone ciasteczka korzenne, rodzynki, wodę, piwo, liście laurowe, ziele angielskie, sól i świeżo mielony pieprz. Smaż na małym ogniu często mieszając.
  4. Gdy cebula zmięknie, a sos zrobi się gęsty, całość przelej do wysmarowanego olejem
    naczynia żaroodpornego.
  5. Kawałki karpia dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i lekko strząśnij jej nadmiar.
  6. Tak przygotowaną rybę smaż na dużym ogniu, aż będzie miała chrupiącą, złotą skórkę.
  7. Usmażonego karpia połóż na sosie w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby
    połóż trochę masła i piecz ok. 10 min.
  8. Podawaj od razu z natką pietruszki.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.