eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3MzYwNTIsImV4cCI6MTY1NjczOTY1MiwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IjJGNzRGRkNBNjcxQkE1QURFNDU2NTZCM0E3NzUwMTU2IiwiaWF0IjoxNjU2NzM2MDUyLCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.la5VQ_PleIgHnysZqsJWreQkNTFnZm_JNyWSmi0H3NTTGY90KWWKkUdUsIBwXwQ6NYwSKO8n3w58vaE47vp1YVRRI4VyTDTN9B0nfou_3mDTKUzM8uWMmeHoT6P9bwobLJXvLw6weRk05lS6pXnQIFLR02E8psGZ1ggdedobhb9i1C1XBHKWYQS2OhqMpOMguT5fUI7b0ZZxI7cp1xjBjzuqRudF-SC8vMX4ndNVJ8PJ2z-ynYkAv3TBn-nxXi7k6VH_1Macp04YlT-mUd4FfGmNsrU6I3n2L2TzlbgQo91n9igh4zeE9b5fHwGJyZ5yH0-Hb2PGLPdcAqhF3WvRjA

Przepisy

20.04.2018

Rolada z indyka faszerowana porem, fetą i suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 1 filet z indyka (ok. 800 g)
  • 4 plasterki szynki prosciutto
  • 3 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów
  • 4 łyżki białego wina*

*Białe wino możesz zastąpić zwykłą wodą.

Nadzienie:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 posiekanego pora
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 30 g żółtej rozdrobnionej mozzarelli
  • 60 g sera feta
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. Opłukane i osuszone mięso połóż na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienki filet ok. 1,5 cm grubości.
  3. Aby przygotować nadzienie: na patelni roztop masło z oliwą. Dodaj drobno posiekaną cebulę i starty czosnek, dopraw tymiankiem i oregano i smaż przez 2 minuty. Dodaj posiekanego pora. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Zdejmij z patelni i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ostudź nadzienie.
  5. Filet połóż na desce. Dopraw go solą, pieprzem i natrzyj 1 łyżką oleju zalewy ze słoika z suszonymi pomidorami.
  6. Pośrodku fileta wyłóż pasek smażonego nadzienia z porem, na wierzchu połóż rozdrobnioną mozarellę, kawałeczki suszonych pomidorów oraz fetę pokrojoną w kosteczkę.
  7. Zawiń roladę, łączenie zepnij wykałaczkami.
  8. Na roladzie połóż zachodzące na siebie plasterki szynki. Zawiń pod spód rolady.
  9. Całość włóż do naczynia żaroodpornego, czas łączeniem mięsa do góry. Posmaruj delikatnie oliwą z zalewy suszonych pomidorów.
  10. Odstaw na ok. 2 godziny.
  11. Wstaw naczynie z roladą do piekarnika, na dno wlej 4 łyżki białego wina i piecz przez 40 minut.
  12. Po upieczeniu odczekaj chwilę zanim pokroisz mięso.
  13. Podawaj na ciepło jako danie główne lub na zimno jako przystawkę.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.