eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY4NTA3MTYsImV4cCI6MTY1Njg1NDMxNiwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkU4MUUxMzU5RTBGQTYwOUYzRUI5RkE0NjNENUZEQUQxIiwiaWF0IjoxNjU2ODUwNzE2LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.ILPGdba1z1XKNcSTmrV18LUZRfaaopdXFBZFSla5ah8l8KN0j6QR_wQpytMv9RXeTp0EXRYnN1847IygybGBWIMzo65yE32hCrXY9Ntzdk_rPJuWpergpNUL0vL-_6whOrDEi4nHLBz64LMBqqMl0fASsTrmKFBwVnspWOGa2AW4buoLHWeafQJeHT9tSVt1qDAxdGxAEBYTYsQVWPEdvu5yRu_7ZgZDKSDh5BkdkUonwnxhuhDW1TQ3SsSCw2nQQYS6GIQdH_RqRXuLU47VtFjrEBVLrSUgi_qllxDqJoW6yMmE0xZNtjts-NmeKEX-vw_FhMceKP-sbve9UdLnmQ

Przepisy

14.08.2018

Szynka w glazurze

Składniki:
  •  pół pokrojonej cebula
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 40 ml octu jabłkowego
  • 60 g musztardy sarepskiej
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 5 goździków
  • 1,5 kg szynki kulki
  • 170 g miodu
  • 120 g musztardy dijon
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 220 g brązowego cukru
  • roszponka do podania
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
  2. Na blachę wyłóż pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, ocet jabłkowy, musztardę, sok pomarańczowy i goździki. Mieszaj do połączenia składników.
  3. Nad blachą umieść szynkę na stelażu do pieczenia.
  4. Szynkę natnij, cały stelaż do pieczenia przykryj folią aluminiową i piecz przez 1 godzinę.
  5. Wyjmij szynkę z piekarnika i usuń folię. Posmaruj szynkę sosem, następnie zdejmij stelaż i odłóż na bok.
  6. Z powstałego na blaszce sosu usuń wszystkie goździki. Wlej pozostały sos do garnka wraz z miodem, musztardą Dijon, sosem Worcestershire i brązowym cukrem. Mieszaj trzepaczką do
    połączenia składników.
  7. Na średnim ogniu doprowadź sos do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu aż do zredukowania ilości (około 10 minut). Ostudź, aby sos zgęstniał.
  8. Powstałą glazurą posmaruj szynkę i piecz przez 30-45 minut lub do momentu, gdy glazura zostanie skarmelizowane, a szynka osiągnie temperaturę 65°C.
  9. Szynkę pokrój i podawaj na roszponce.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.