eyJhbGciOiJSUzI1NiIsImtpZCI6IkRBQUZBMjA3MTlEODZGQURBMDIyMUNCMzA4NTc5QTZEMDBCMEI1RTdSUzI1NiIsInR5cCI6ImF0K2p3dCIsIng1dCI6IjJxLWlCeG5ZYjYyZ0loeXpDRmVhYlFDd3RlYyJ9.eyJuYmYiOjE2NTY3MzU4NjQsImV4cCI6MTY1NjczOTQ2NCwiaXNzIjoiaHR0cHM6Ly9wYXJ0bmVyLWxvZ2luLm1vanBvcy5wbCIsImF1ZCI6WyJ3d3dhcGlfZ3Jvc3playIsImh0dHBzOi8vcGFydG5lci1sb2dpbi5tb2pwb3MucGwvcmVzb3VyY2VzIl0sImNsaWVudF9pZCI6Ind3d2FwaV9ncm9zemVrX2NsaWVudCIsImp0aSI6IkEzNzcwNjhFOUNCRDhGNzYxN0EwMzY5OEZBMDQwMzQwIiwiaWF0IjoxNjU2NzM1ODY0LCJzY29wZSI6WyJ3d3dfYXBpLmZ1bGxfYWNjZXNzIiwid3d3YXBpX2dyb3N6ZWsuZnVsbF9hY2Nlc3MiXX0.E_LwtwuTE1nCtWRC-dM28DALyJVJLJ5FfmNBxOli8hryzTZgwaUwUMiPpqehBxOV1PLcH-efa7UdE-bFUBzVgYOaXq6LlxzgEJaJKIGpUMGVDT1odoJZz750kaxuIgHdS0jtKpudarfcTrIMDQrYH81wAIBI6aYMU5oUbIJ0oDoYFAQ7pbUPAUwnmEwTcOXoayWisvrL02PXQ7g2YFNtVD-QWZorqtKmIWhQERdly2i3BlNHTcydPZRGSy4DHfWqFhX2P3bkJvbNm3ExQy5_U7nzvmW-sLgO7CJx8mVWr94DEct8j30U7AS2bb9ff4sGjiGV3vsJJY8wfFamQIJ3sQ

Przepisy

25.09.2018

Zupa warzywna z jarmużem podawana z chipsami z jarmużu

Składniki:
  • 300 g jarmużu
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki sprasowanego czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • 2 l wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • śmietana 18% do podania

Chipsy z jarmużu:

  • kilka dużych liści jarmużu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
  1. Zrób chipsy z jarmużu. Liście jarmużu umyj i dokładnie wysusz. Wytnij grube żyłki ze środkowych części liści, następnie tak oczyszczone liście potnij na mniejsze kawałki. Gotowe listki wrzuć do miski i wymieszaj z olejem, startą skórką z cytryny i przyprawami. Tak przygotowane liście układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 3-5 min w 150°C, aż chipsy będą chrupkie. Pamiętaj aby układać liście na blaszce tak, aby się nie dotykały.
  2. Obierz i pokrój warzywa. Cebulę posiekaj, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę. Jarmuż umyj, oderwij środkowe grube żyłki i grubo poszatkuj.
  3. Cebulę zeszklij w garnku na oliwie, następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i sprasowany czosnek. Wymieszaj i podsmażaj przez ok. minutę.
  4. Warzywa zalej wodą, dodaj kaszę oraz sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok. 20 minut.
  5. Dodaj jarmuż i gotuj jeszcze 10 min.
  6. Zupę podawaj zabieloną śmietaną z chipsami z jarmużu.

Smacznego!

Zapisz się na nasz newsletter!

Wtedy na pewno nie ominą Cię najświeższe Groszkowe promocje i akcje konsumenckie.

Uzupełnienie danych oznaczonych jako opcjonalne stanowi zgodę na przetwarzanie danych przez Groszek sp. z o.o. Zgodę można wycofać w każdym czasie np. poprzez wysłanie wiadomości ze stosowną prośbą na adres e-mail iod_groszek@eurocash.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Groszek Sp. z o.o. z siedzibą w Komornikach, ul. Wiśniowa 11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu świadczenia usługi wysyłki newslettera, oraz w celach analitycznych i statystycznych. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.